Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obilježena stoljetnica od završetka Velikog rata

03.11.2018.

Svečana akademija u povodu obilježavanja stoljetnice od završetka Velikog rata i prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji održana je večeras u Velikoj vijećnici Gradske kuće. Akademijom pod sloganom „Srbija je vječna dok su joj djeca vjerna“, koja je otvorena himnom Republike Srbije „Bože pravde“ u izvođenju „Srbskih pravoslavnih pojaca“, odana je počast slavnim srpskim vojskovođama i svim junacima i junakinjama koji su dali život za Srbiju.

12206_1.jpg

Obraćajući se nazočnima u prepunoj Velikoj vijećnici, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban naveo je da je Veliki rat naroda jedan od najznačajnijih događaja u srbijanskoj povijesti, da je u njemu Srbija slobodu platila životima blizu 1.300.000 svojih žrtava, što je činilo trećinu od cjelokupnog stanovništva. 

– Najmanje što danas možemo je ove stravične činjenice ne zaboraviti; da junaci i junakinje Velikog rata ne budu samo u čitankama nego i u srcima našim, i naših potomaka. Jer da nije bilo njih, ni mi danas ne bismo postojali. Snaga njihovog djela nije potpuna ako ne dopre do svijesti mladih generacija; da okrenuti budućnosti ne zaborave ono što im je ostavljeno, a plaćeno je životima. Naša je dužnost i obveza ne samo sačuvati sjećanje na pobjedu u Velikom ratu, nego da iz njega izvučemo pouke koliko je sloboda koja nam je dana skupa, i koliko je kada se izgubi velika njezina cijena. Ponosni na naše pretke, sada smo mi ta generacija koja svojim potomcima treba postati ponos, i to tako što ćemo im ostaviti budućnost – rekao je gradonačelnik Laban.

Dostojanstveno, kako i dolikuje jednom od najznačajnijih jubileja u srbijanskoj povijesti, večeras podsjećamo na događaje koji su u svijetu poslužili kao primjer vojničke vještine i hrabrosti, ali i ljubavi prema domovini, kazao je gradonačelnik, ističući da su proboj Solunske bojišnice i Veliki rat događaji koji su zauvijek promijenili svijet.

– Veliki rat dobili su obični ljudi s velikim srcem, vođeni nepokolebljivom vjerom i nadom, ali vođeni i velikim vojskovođama koji su se pokorili volji naroda i služili mu do posljednjeg daha – rekao je Bogdan Laban.

Naglasio je da smo i tada, te 1918. godine, imali na svojoj strani mnoge saveznike, a da smo pružili ruku poraženima, i da i danas, baš kao i tada, svima oko sebe pružamo ruku, želeći biti uvažavani i poštovani bar koliko uvažavamo i poštujemo druge.

12206_2.jpg

– Samo u miru možemo nastaviti uzdizati Srbiju, ali znamo braniti i poštovati slobodu koja je tolikim životima plaćena. Ugrozi li ju netko, i danas ćemo znati sačuvati ju i obraniti. Saveznicima u tom ratu dugujemo ogromnu zahvalnost. Bez njih ni tada ne bismo mogli, baš kao ni sada – rekao je Laban.

Velika žrtva, dodao je, koju je srpski narod podnio ne bi imala smisla ako tu duhovnu moć, duhovnu snagu i slobodu kao kapital, ne iskoristimo kako bismo se razvijali, borili se za našu djecu i Srbiju u kojoj će vladati mir i sloboda, koja će živjeti okružena prijateljima.

– Upravo to je ono što su željeli naši preci koji su dali najveće i najsvetije što su imali – dali su život. Sjećanje na Veliki rat je sjećanje na one koji su, braneći vlastitu, ostali negdje na tuđoj zemlji, raštrkani na vojnim grobljima po Europi. Dali su mladost za mladost i učinili da slava postane besmrtna – podcrtao je Bogdan Laban.

U svečanom dijelu programa, pored „Srbskih pravoslavnih pojaca“ iz Beograda, nastupila je i grupa „Zvuci s kamena”, iz Novog Sada. Prikazani su i dokumentarni filmovi o Gavrilu Principu i junacima i jnakinjama Velikoga rata, a glumac i upravnik Narodnog kazališta u Subotici Miloš Stanković kazivao je govor generala Mihaila Rašića koji se na početku Velikog rata zatekao na mjestu upravnika Vojne akademije u Beogradu.

Za uspješnu suradnju i doprinos u obilježavanju stogodišnjice Velikog rata kroz sudjelovanje na večerašnjoj svečanoj akademiji, gradonačelnik Bogdan Laban uručio je zahvalnice grupama „Srbski pravoslavni pojci“ i „Zvuci s kamena“, glumcu Milošu Stankoviću i autorima dokumentarnih filmova Savi Samardžiću i Milošu Deviću.

12206_3.jpg