Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana svečana akademija „Braća uvek – uvik zajedno“

12.11.2018.

U povodu obilježavanja 100. obljetnice od ulaska srbijanske vojske u Suboticu, večeras je, na sceni „Jadran“, održana svečana akademija „Braća uvek - uvik zajedno“ koju su organizirali Srpski kulturni centar „Sveti Sava“, Bunjevački kulturni centar, Grad Subotica i Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine i njihovih potomaka i poštovatelja. Manifestacija se održava od 1991. godine, kada je obnovljena povelja o bratimljenju Srba i Bunjevaca i dogovorena suradnja o zajedničkom obilježavanju važnih povijesnih datuma. Na Akademiji su bili prisutni i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i načelnik Sjevernobačkog upravnog okruga Dragi Vučković.

12220_1.jpg

Obraćajući se nazočnima, gradonačelnik Laban je podsjetio da je Srpska vojska ušla u Suboticu 13. studenog 1918. godine, istoga dana kada je, u Beogradu, zaključeno posljednje primirje u Velikom ratu, da je dva dana nakon primirja, postignutog 11. studenog s Njemačkom na Zapadnoj bojišnici, u zgradi Uprave fondova, današnjeg Narodnog muzeja u Beogradu, 13. studenog 1918. godine, kasno navečer, potpisana Vojna konvencija o primirju u Ugarskoj i da je po Beogradskom primirju uspostavljena demarkacijska crta i regulirano pitanje vlasti u zauzetim krajevima.

Svoje osloboditelje, hrabre, borbom očeličene ratnike-junake na čelu sa srbijanskim časnicima, potpukovnikom Antom Živulovićem i bojnikom Mihajlom Bodijem, na Željezničkoj postaji u Subotici, u polumraku i po kišovitom vremenu, s oduševljenjem i silnim uzbuđenjem dočekao je veliki broj ljudi, rekao je gradonačelnik, i dodao da su ih iskrenim riječima dobrodošlice pozdravili Šime Milodanović i Jovan Manojlović, u ime nekoliko dana ranije formiranog domoljubnog Bunjevačko-srpskog narodnog odbora, a Lajoš Dembic, zamjenik gradonačelnika, i Emil Havaš, u ime mađarskih tijela vlasti.

Istaknuo je da je poznato da Srbija nije bila pripremljena za rat koji je izbio, da nije imala ratni program i da joj, kad je već bila napadnuta, nije preostalo ništa drugo nego braniti se.

12220_2.jpg

Ratni ciljevi srbijanske vlade, naglasio je, formulirani su sukcesivno tijekom druge polovine 1914. godine, a iznošeni sukladno tijeku ratnih operacija, i da je Srbija, obranivši se 1914. godine, odnoseći prve savezničke pobjede nad Centralnim silama, svoje ratne ciljeve proklamirala prosinačkom Niškom deklaracijom.

Veliki rat je pokrenuo proces od epohalnog povijesnog značaja – utjelovljenje Vojvodine u Srbiju, čiju stogodišnjicu ove godine također obilježavamo, rekao je gradonačelnik Laban i podcrtao da je u temelje nove države, koja je rođena 1918. godine – stvorena na razvalinama dvaju okupatorskih imperija, Turske i Austrougarske, kao najlogičniji rezultat težnje Južnih Slavena da se nađu ujedinjeni, i nakon tri teška i oslobodilačka rata, Prvog svjetskog i dva Balkanska – Srbija ugradila oko milijun i tri stotine tisuća duša.

– Naša je dužnost i obveza ne samo sačuvati sjećanje na pobjedu u Velikom ratu, nego da iz njega izvučemo pouke koliko je sloboda koja nam je dana skupa, i koliko je kada se izgubi velika njezina cijena. Na nama i budućim generacijama je sačuvati smisao trajanja nacionalnih vrijednosti i tekovina i odavati počast našim slavnim precima koji su u borbi za slobodu dali ono najdragocjenije što imaju – vlastite živote – poručio je gradonačelnik Laban.

U drugom dijelu večerašnje svečane akademije glumci Narodnog kazališta Subotice upriličili su scenski prikaz sjećanja na događaje u Subotici 1918. godine sačinjen na temeljima scenskih slika “Na krilima slave i ujedinjenja” Miroljuba S. Vučinića. Scenarij i režiju uradio je subotički glumac Boško Boškov.

Svečana akademija otvorena je himnom Republike Srbije „Bože pravde“ i bunjevačom svečanom pjesmom „Podvikuje bunjevačka vila“, u izvođenju Crkvenog zbora „Sveti Roman Melod”. U programu je sudjelovao i folklorni ansambl OKUD „Mladost”.

12220_3.jpg