Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Veleposlanik Njemačke posjetio Suboticu

15.11.2018.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban primio je danas veleposlanika Savezne Republike Njemačke u Beogradu, nj.e. Thomasa Schieba. Sastanku u Gradskoj kući, na kome se razgovaralo o investicijama, razvojnim projektima i položaju njemačke nacionalne manjine u našem gradu, prisustvovali su šef ekonomskog odjeljenja njemačkog veleposlanstva, Catrin Meike Czyganowski, direktor Javnog poduzeća za upravljanje cestama, urbanističko planiranje i stanovanje Predrag Radivojević i član Gradskog vijeća zadužen za područje turizma, investicija i međunarodne suradnje, Srđan Samardžić.

12227_1.jpg

Obraćajući se medijima nakon sastanka u Zelenoj dvorani Gradske kuće, gradonačelnik Laban je rekao da je veleposlaniku Schiebu poželio srdačnu dobrodošlicu u naš grad i da je izrazio zahvalnost Njemačkoj na kontinuiranoj podrški, kao i njemačkim investitorima na povjerenju koje ukazuju ulaganjem i našu zemlju, i u naš grad.

– Poznato je da velike njemačke tvrtke, poput ’Siemensa’, ’Norma grupe’, ’Dunkermotorena’, ’Kontinental-Kontiteka’, koje posluju u subotičkoj Gospodarskoj zoni ’Mali Bajmok’ zapošljavaju oko 4.000 naših sugrađana. Njemačkoj vladi veliku zahvalnost dugujemo i za realizaciju projekta ’Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš’, za koji je donirala sredstva u iznosu od 6,5 milijuna eura. Prije dva mjeseca izabran je konzultant, uskoro bismo trebali raspisati javnu nabavu i radovi bi trebali krenuti početkom sljedeće godine. U prvoj fazi, na Paliću će se graditi kanalizacijska mreža, a u narednoj fazi uredit će se priobalje i izgraditi inspekcijska i biciklistička staza – istaknuo je Bogdan Laban.

Razgovarali smo, dodao je, i o realizaciji nekih drugih projekata, poput projekta kojim se Subotica predstavila na sajmu investicija „Expo real“, u Münchenu, a koji se odnosi na gospodarsku zonu na Segedinskoj cesti za trgovačko-ugostiteljske i stambeno-poslovne objekte, kao i o mogućnosti da u naš grad dođe poznata njemačka tvrtka „Boysen“.

– S tvrtkom ’Boysen’, koja se bavi proizvodnjom ispušnih cijevi za automobile, prije nekoliko mjeseci potpisali smo Memorandum o razumijevanju. Nadam se da će taj projekt biti realiziran. Do kraja ove godine predstoji nam još jedan razgovor s menadžmentom te tvrtke i vjerujem da ćemo već poslije toga sastanka našim sugrađanima moći objasniti o čemu se tu radi i kolika je vrijednost investicije – naglasio je gradonačelnik Laban.

Uz izražavanje zahvalnosti na srdačnom prijamu, Thomas Schieb je rekao da se razgovaralo i o njemačkoj manjini.

–  Doista cijenimo što ovdje veliki broj različitih etničkih manjina živi u slozi. Njemačka nacionalna manjina uživa podršku grada Subotice. Oni su veoma aktivni u svom radu i angažmanu, što nas raduje – rekao je ambasador Schieb.

On je najavio da će poslije sastanka s gradonačelnikom Labanom posjetiti tvrtke „Siemens“ i „Kontinental-Kontitek“, u Subotici, a potom i Sombor gdje će se, kako je rekao, sastati s predstavnicima njemačke nacionalne zajednice.

Thomas Schieb je na mjestu veleposlanika Njemačke od rujna, umjesto Aksela Ditmanna, a Subotica je jedan od prvih gradova koje je posjetio, po stupanju na novu dužnost.

12227_2.jpg