Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Vijesti

Umirovljenicima na selu usluge kao i u Subotici

16.11.2018.

Članovi gerontoloških klubova u Bajmaku, Novom Žedniku, Maloj Bosni i Đurđinu od 1. prosinca će, kao i umirovljenici koji pripadaju nekom od šest klubova u Subotici, imati mogućnost rabiti usluge ručka, pranja i glačanja rublja. Proširenje obujma usluga Otvorene zaštite Gerontološkog centra u Subotici osigurano je zahvaljujući većim izdvajanjima iz proračuna grada Subotice, koja su u odnosu na prošlu godinu veća za oko 15 posto.

12231_1.jpg

Na taj način, umirovljenici koji žive u ova četiri subotička prigradska naselja izjednačit će se s umirovljenicima koji su članovi nekog od još šest klubova u gradu, a posredstvom kojih, u okviru službe Otvorene zaštite, Gerontološki centar okuplja oko 7.800 najstarijih sugrađana.

– Od 1. prosinca ćemo, i moram reći da je to za više od 40 godina postojanja ove službe po prvi put, moći ponuditi i u Bajmaku i u Đurđinu i u Novom Žedniku i, nadam se, u novim gerontološkim klubovima u Maloj Bosni, korisnicima tih naših klubova na uslugu sve ono što je značajka  središnjih gradskih klubova. Dakle, niti jedan umirovljenik koji je član našeg gerontološkog kluba neće osjetiti nikakvu razliku zato što živi na selu – rekao je direktor Gerontološkog centra u Subotici, dr. Nenad Ivanišević.

Pored pripremljenog objeda i opranog i izglačanog rublja, članovi gerontoloških klubova u Bajmaku, Novom Žedniku, Maloj Bosni i Đurđinu imaju priliku koristiti i usluge frizera, pedikira i manikira. To je omogućila subotička lokalna samouprava tako što je povećala izdvajanja ne samo za usluge Gerontološkog centra nego i druge oblike socijalne zaštite starih osoba.

– Kao Gradska uprava napravili smo veliki iskorak u odnosu na prethodnu godinu jer smo povećali izdvajanja u tim područjima za nekih 1,8 posto samo u odnosu na prethodnu godinu što, složit ćete se, nije malo, jer taj iznos doseže 5,8 milijuna dinara. Uz to, kao pomoć za financiranje usluge „Pomoć i njega u domu“ izdvojili smo približno 44 milijuna dinara, što je, opet, negdje oko 15 posto više u odnosu na prethodnu godinu – istaknula je Jasmina Stevanović, tajnica Tajništva za društvene djelatnosti grada Subotica.

Planirano je da ove usluge u okviru službe Otvorene zaštite Gerontološkog centra iz Subotice dobiju i klubovi u Starom Žedniku, Mišićevu i Višnjevcu, čije je otvaranje planirano tijekom naredne dvije godine. Tako bi, uz korisnike usluga pomoći i njege u kući, broj korisnika usluga Gerontološkog centra u Subotici dostigao broj od 12.000 umirovljenika, što je oko deset posto ukupnog stanovništva grada na sjeveru Bačke, po čemu bi Gerontološki centar iz Subotice zauzeo prvo mjesto u Srbiji.