Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Vijesti

Stil života i fizička aktivnost važni za zdravlje djece

19.11.2018.

Testiranja djece, provedena u nekoliko subotičkih osnovnih škola, kao i subotičkim vrtićima, pokazuju da 65 posto ispitanih mališana posjeduje neki oblik poremećaja ili lošeg držanja, da dječaci imaju nešto lošije držanje tijela i nogu i da se najveći broj posturalnih poremećaja uviđa kod đaka prvaka, priopćeno je na pres-konferenciji, održanoj u Medija-centru Gradske kuće.

12233_1.jpg

Novosadski Fakultet sporta i fizičkog odgoja uz podršku Grada Subotice realizirao je, naime, krajem rujna ove godine, zajedno s nekoliko osnovnih škola, roditeljima i djecom projekt koji je imao za cilj raščlambu stanja po pitanju držanja tijela i položaja kralježnice, ali i promociju fizičke aktivnosti u svrhu zdravlja, s akcentom na djeci mlađe školske dobi.

Obraćajući se predstavnicima medija u ime grada, Jasmina Stevanović je istaknula da je brz tehnološki razvitak i razvitak telekomunikacijskih sredstava i veza uvjetovao i nov način života, te da se, osim mnogobrojnih prednosti, istodobno susrećemo i s nedostacima koje takav način života donosi. Tu se prije svega misli na smanjeno kretanje i smanjenu fizičku aktivnost djece, ali i povećanje unosa brze hrane što za posljedicu ima sve veću pojavu pretilosti, stresa kod djece i niz drugih tegoba...

12233_2.jpg

- Činjenica da su negativni utjecaji takvog načina života primijećeni u značajnoj mjeri kod djece i da su stvoreni preduvjeti da poremećaj kralježnice i držanje tijela kod djece i mladih bude sve zastupljeniji, predstavlja alarm za sve nas, za cijelu zajednicu. Upravo iz tog razloga mi smo, kao lokalna samouprava, podržali jednu ovakvu inicijativu Fakulteta sporta i fizičkog odgoja novosadskog Sveučilišta, 'Centra za sportsku edukaciju i vježbanje' iz Novog Sada i prof. dr. Dejana Madića, koja je imala za cilj da se na određenom uzorku djece mlađe školske dobi provede mjerenje o stanju disbalanasa kralježnice i upozori na mjere preventive u smislu stila života i preporučane fizičke aktivnosti – naglasila je Jasmina Stevanović.

Mjerenje je provedeno u Osnovnoj školi „Sonja Marinković“ krajem rujna 2018. godine, u kojem je sudjelovalo blizu 400 djece iz nekoliko subotičkih osnovnih škola, rekla je Jasmina Stevanović, i dodala da su osim OŠ „Sonja Marinković“ u projektu sudjelovale i osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ i „Sveti Sava“, kao i djeca iz subotičkih vrtića.

Prema riječima prof. dr. Dejana Madića, s Fakulteta sporta i fizičkog odgoja iz Novog Sada, testirano je oko 250 dječaka i djevojčica dobi od sedam do 12 godina, i oko 150 mališana iz  subotičkih vrtića.

On je naveo da 65 posto testirane djece posjeduje neki oblik poremećaja ili lošeg držanja, da dječaci imaju nešto lošije držanje tijela i nogu u odnosu na djevojčice i da se najveći broj posturalnih poremećaja uviđa između sedme i osme godine života.

12233_3.jpg

– Rezultati istraživanja pokazali su da čak 38 posto djece ima kifotično loše držanje, 26,4 posto skoliotično loše držanje, 13,5 posto ravna leđa, 9,8 posto ima lordotično loše držanje, dok šest posto njih ima takozvane 'X’, a dva posto ’O’ noge. Nekada je trećina djece imala loše držanje, a danas je svega trećina onih koji nemaju neki poremećaj. Kako bi se ovakvoj statistici stalo na put, neophodno je praćenje posturalnog statusa djece, kao i sustavno i organizirano korektivno djelovanje putem vježbanja na postojeća loša držanja u senzitivnom razdoblju rasta i razvitka djeteta – poručio je prof. dr. Dejan Madić, redovitii profesor Fakulteta sporta i fizičkog odgoja Sveučilišta u Novom Sadu.

– Svjesni važnosti ovog problema, želimo poduprijeti napore i pomoći da suvremenim metodama pratimo zdravstveno stanje kod djece i da roditelji imaju povratnu informaciju o stanju svoga djeteta – podcrtala je Jasmina Stevanović.

12233_4.jpg