Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Edukacija roditelja o pravilnoj uporabi dječjeg zaštitnog auto-sjedala

22.11.2018.

U organizaciji Agencije za sigurnost prometa Republike Srbije i Grada Subotice danas je, u Novoj općini, održana edukacija 40 roditelja o pravilnoj uporabi dječjih zaštitnih auto-sjedala.

12241_1.jpg

Grad Subotica je najbolja lokalna samouprava u Srbiji po kriteriju postotka uporabe dječjeg zaštitnog auto-sjedala, ali je i taj postotak daleko ispod zadovoljavajućeg. Ono što je također ohrabrujuće za našu lokalnu samoupravu jest da u posljednjih pet godina nemamo djece koja su stradala u prometu, pa bi akcije ovakve vrste trebale poslužiti održavanju toga trenda.

Edukaciji je, kao predstavnik Grada Subotice, prisustvovao član Gradskog vijeća Nemanja Simović koji je, obraćajući se prisutnima, istaknuo kako će subotička lokalna samouprava, putem lokalnog tijela za koordinaciju poslova sigurnosti prometa, u 2019. godini provesti još četiri-pet opsežnih akcija usmjerenih k najugroženijim sudionicima u prometu.

Također, skrenuo je pozornost na činjenicu da će se Subotica vrlo brzo priključiti onom manjem dijelu lokalnih samouprava koje će imati vlastitu lokalnu Strategiju sigurnosti prometa kojom će definirati indikatore sigurnosti u prometu i na temelju koje će se provoditi daljnje aktivnosti na njenzinom povećanju.

Prisutnima se obratio i predstavnik Agencije za sigurnost prometa Republike Srbije, Tomislav Petrović, koji se osvrnuo na statističke podatke o uporabi zaštitnih sustava na teritoriju Grada Subotice, kao i na sam značaj upotrebe zaštitnih sustava.

Sama edukacija je bila podijeljena u dva dijela: teorijski i praktični. U teorijskom dijelu, edukatori su skrenuli pozornost na sve one greške koje roditelji čine prilikom rabljenja dječjih zaštitnih auto-sjedala kao i o mogućim posljedicama takvog korištenja, dok se praktički zrcalio u prikazivanju pravilne uporaebe dječjih sjedala u samom vozilu.

Roditelji su bili veoma zainteresirani za ovakav vid edukacije, a to se najbolje pokazalo kroz njihovu interakciju s edukatorima tijekom samoga trajanja edukacije, gdje su svojim pitanjima i aktivnim sudjelovanjem pomogli i sebi i drugima da se uklone sve moguće nedoumice oko mogućih grešaka prilikom uporabe auto-sjedala.

12241_2.jpg