Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Gradska organizacija invalida rada obilježila 65 godina postojanja

07.12.2018.

Pozdravnim govorima, uručenjem zahvalnica i plaketa i bogatim glazbenim programom, Gradska organizacija invalida rada Subotice večeras je, na svečanosti održanoj u Velikoj vijećnici Gradske kuće, obilježila 65. obljetnicu postojanja i Međunarodni dan osoba s invaliditetom (3. prosinca).

12281_1.jpg

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je, obraćajući se prisutnima, rekao da 65 godina postojanja Gradske organizacije invalida rada predstavlja tradiciju vrijednu poštovanja i da šest i pol desetljeća kontinuirane brige o ljudima potvrđuje opredijeljenost našega grada, naše zajednice, živjeti složno, pomažući jedni drugima.

– Grad Subotica i ja kao gradonačelnik svjesni smo činjenice da kroz razne vidove pomoći i usluge brinete o dvije tisuće korisnika. Svjesni važnosti tog pitanja, ove godine smo u proračunu za mjere u području socijalne politike planirali oko 97 milijuna dinara. Predsjednik Republike, Vlada Srbije, Pokrajinska vlada i grad Subotica, čvrsto su posvećeni poboljšavanju socijalnog i ekonomskog položaja osoba s invaliditetom. Opći cilj ove strategije jest osnažiti osobe s invaliditetom tako da u potpunosti mogu uživati svoja prava i imati punu korist od sudjelovanja u društvu – istaknuo je gradonačelnik Laban.

12281_2.jpg

To znači, dodao je, da se moramo postarati osigurati jednake mogućnosti za sve Subotičane koji su uslijed bolesti, posljedica ozljeda, ili posljedica nastalih zato što su predano, vrijedno i marljivo radili, onemogućeni da se u punom obujmu posvete svim životnim aktivnostima.

– Moramo se posvetiti stvaranju ozračja koje će omogućiti prevladavanje zapreka na koje osobe s invaliditetom nailaze u ostvarivanju svojih prava u svojstvu pojedinaca, potrošača, učenika, sudionika u ekonomskom, kulturnom i političkom životu. Na to nas obvezuje i naša ljudska dužnost. Svi skupa trebamo uložiti najveće napore da naši sugrađani, naši susjedi budu u stanju svoju djecu i unuke gledati kako rastu. Želimo im pružiti podršku za dostojanstven život i vjerujem da ćemo zajedno uspjeti u tome – naglasio je gradonačelnik Laban.

Direktor Pokrajinskog fonda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Slavko Imrić naveo je da je Republika Srbija jedna od 177 članica Ujedinjenih naroda koje su usvojile Zakon o potvrđivanju Konvencije UN o pravima osoba s invaliditetom, a također je usvojila i Zakon o potvrđivanju Opcionog protokola uz Konvenciju UN o pravima osoba s invaliditetom.

12281_3.jpg

– Na ovaj način Srbija je pitanje unaprjeđenja položaja osoba s invaliditetom stavila u red najznačajnijih prioriteta i, među ostalim, dala mogućnost svojim građanima u slučaju kršenja zabrane diskriminacije i neposredno se obratiti Komitetu UN. Osnovni cilj Konvencije nije utvrditi neka nova prava za osobe s invaliditetom, jer su u osnovi ljudska prava univerzalna, ista za sve i stječu se rođenjem, već obavezati države da vodeći računa o ljudskim pravima uopće jednako vode računa i o pravima osoba s invaliditetom, prije svega o ravnopravnom uključivanju u sve sfere društvenog života, prau na različitost i potpunoj zabrani diskriminacije u bilo kom obliku – rekao je Slavko Imrić.

Prisutnima su se obratili i predsjednik Gradske organizacije invalida rada Subotice, Stanko Nimčević, predsjednica Saveza invalida rada Vojvodine Stana Svilarov i direktor Gerontološkog centra Subotica dr. Nenad Ivanišević.

Ivanišević je, među ostalim, podcrtao da u našoj zemlji ne postoji nijedan zakon koji na sustavan način diskriminira nekoga, već da postoje zakoni koji se bave antidiskriminacijom.

– Ponosan sam što 3. prosinca obilježavamo Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Molim vas da ne koristimo onaj rogobatni naziv – osobe s posebnim potrebama, jer na svijetu ne postoje takve osobe. Svi mi imamo jednake potrebe, a način na koji potrebe zadovoljavamo može biti različit ukoliko postoji određeni invaliditet – kazao je Nenad Ivanišević.

Na večerašnjoj svečanosti Stanko Nimčević je svima koji su pridonijeli afirmaciji i uspješnom radu Gradske organizacije invalida rada uručio zahvalnice i plakete.

12281_4.jpg

U glazbenom dijelu programa nastupili su pjevači Tamara Babić, Marko Križanović i specijalni gost večeri Milan Prunić, iz Kikinde.