Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obilježen Međunarodni dan ljudskih prava

10.12.2018.

Svečanom dodjelom diploma i nagrada autorima najboljih radova pristiglih na literarni natječaj koji je Ured zaštitnika građana grada Subotice raspisala na dvije teme: „Razumjeti, a ne suditi” i „Otići ili ostati”, danas je, u Velikoj vijećnici Gradske kuće, obilježen 10. prosinca, Međunarodni dan ljudskih prava.

12285_1.jpg

Predsjednik Skupštine grada Subotice Tivadár Bunford je, obraćajući se prisutnima u Velikoj vijećnici, rekao da je temelj za ljudsku sreću, razvitak i napredak svakog pojedinca, kao i za mir u svijetu, upravo svijest o potrebi proklamiranja, razvitka, pravne regulative i zaštite ljudskih prava.

12285_2.jpg

– Pođimo od svijesti jednog mladog čovjeka koji je tek pošao u svoju životnu pustolovinu. Moramo mu svim snagama i zajedničkim naporima osigurati zaštitu svih prava koja mu pripadaju bez obzira na nacionalnu, državnu, ideološku, socijalnu i kulturnu pripadnost. Kako drugačije očekivati od malog prestrašenog laneta u svijetu punog mudrih lovaca, da se razvije u pravog i odgovornog čovjeka, sa stavom, mišljenjem i željom da izgradi vlastiti životni put, zalažući se u školi, na poslu, u odnosu s roditeljima, s prijateljima ili u emotivnim odnosima. Na svim ovim poljima on ima svoja malena i tanana prava koja su samo njegova, a ujedno su jednaka i zajednička za sve. Svijest kod svakog čovjeka mora biti na istoj razini, tako ćemo dobiti nove naraštaje, buduće mlade nade koje će se nastaviti boriti kako za sebe i svoja prava, tako i za tuđa prava, postajući akademski građani, odgovorni roditelji i vjerni suputnici svojih partnera – naglasio je, među ostalim, Tivadár Bunford.

Zaštitnik građana grada Subotice Zlatko Marosiuk istaknuo je da su u Republici Srbiji ljudska prava zajamčena Ustavom, općeprihvaćenim pravilima međunarodnog prava, ratificirani međunarodnim ugovorima, i zakonima i da su dijelom i domaćeg zakonodavstva.

Podsjetio je da je u proteklih 20 godina u svijetu došlo do temeljnog napretka u unaprjeđenja prava žena, razvitka međunarodnog prava za utvrđivanje odgovornosti za kršenje ljudskih prava, zaštiti i promociji prava marginaliziranih grupa i mnogo većeg razumijevanja univerzalnosti i nedjeljivosti ljudskih prava.

12285_3.jpg

– Kao članica Ujedinjenih nacija Republika Srbija nastoji pridonijeti unaprjeđenju tolerancije, jednakosti i ravnopravnosti te osigurati zaštitu ljudskih prava. Svjesni smo da se Srbija suočava s izazovima koji zahtijevaju značajne napore i resurse, kao recimo pitanje prava interno raseljenih osoba i izbjeglica, nezaposlenih i prava manjina. Još uvijek postoje problemi koje treba prevladati i koji se odnose na položaj Roma, osoba s invaliditetom, novinara i branitelja ljudskih prava, izbjeglica i interno raseljenih osoba. Pored toga, treba poduzeti odgovarajuće mjere u cilju zajamčene slobode okupljanja prije svega LGBT osoba, kao i rješavanju pitanja nasilja u obitelji – rekao je Marosiuk.

U Subotici se na specifičan i svojstven način obilježava Dana ljudskih prava – literarnim natječajem učenika srednjih škola, podcrtao je Marosiuk i dodao da je natječaj raspisan po šesti put i da samo grad Subotica na ovaj način obilježava Međunarodni dan ljudskih prava.

Na natječaj, otvoren od 29. listopada do 19. studenog 2018. godine subotički srednjoškolci mogli su poslati svoj literarni rad, esej ili pjesmu na jezicima koji su u službenoj uporabi u našem gradu - srpskom, mađarskom i hrvatskom - s najviše 1.000 riječi.

Ukupno je pristiglo 66 radova, a nagrađena su po tri najbolja rada na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku. Za svako prvo mjesto dodijeljena je novčana nagrada u iznosu od 8.000 dinara i diploma, za svako drugo nagrada od 6.000 dinara i diploma, a za svako treće mjesto novčana nagrada od 4.000 dinara i diploma. Pobjednički radovi će biti objavljeni na službenoj internetskoj prezentaciji grada Subotice - www.subotica.rs - u rubrici Zaštitnik građana.

12285_4.jpg

Međunarodni dan Ljudskih prava se obilježava diljem svijeta kako bi se ukazalo na značaj poštovanja prava i dostojanstva svakog pojedinca. Ujedinjeni narodi su 10. prosinca 1948. godine usvojile Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima u kojoj je istaknuto da su ta prava univerzalna i da ne ovise od nacionalne, državne, ideološke, socijalne i kulturne pripadnosti.

Tijekom svečane dodjele nagrada i diploma priređen je prigodan glazbeni program.

Nagrađeni radovi:

Najbolji radovi za srpskom jeziku:

1. Majda Pejanović, Gimnazija „Svetozar Marković“, Subotica, III/d
2. Martina Kujundžić, Gimnazija „Svetozar Marković“, Subotica, III/d
3. Filip Silađi, Politehnička škola, Subotica, AT 4/1

Najbolji radovi za hrvatskom jeziku:

1. Martina Buljovčić, Gimnazija „Svetozar Marković“, Subotica, 3.f
2. Mario Evetović, Politehnička škola, Subotica, AT 4
3. Dragana Štetaković, Gimnazija „Svetozar Marković“ Subotica, 4.f

Najbolji radovi za mađarskom jeziku:

1. Lengyel Sándor, Ivan Sarić Műszaki Iskola, Szabadka, 4 ITM
2. Kovács Dávid, Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, 4.A
3. Gulyás Oldal Natália, Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola, Szabadka 3.5,