Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Osamnaest godina njemačko-srpske razvojne suradnje

11.12.2018.

Izvođenjem kazališne predstave „Punoljetstvo“ i izložbom pod nazivom „Djela znače“ danas je, u amfiteatru Otvorenog sveučilišta, svečano obilježeno 18 godina njemačko-srpske razvojne suradnje, u okviru koje je Njemačka podržala Srbiju s više od 1,8 milijardi eura. U suradnji s Vladom Republike Srbije, od 2.000 godine kroz različite programe podržane su reforme i promjene koje su usmjerene na održiv ekonomski razvoj, okoliš i unaprjeđenje demokratskog građanskog društva i državne administracije. Podršku su pružili Njemačka razvojna organizacija GIZ, Njemačka razvojna banka „KfW“ i brojni partneri.

12288_1.jpg

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban u tom povodu je rekao da je ovaj događaj i prilika Njegovoj ekselenciji, veleposlaniku Savezne Republike Njemačke u Srbiji Thomasu Schiebeu iskazati dobrodošlicu te se – kao i prije nepunih mjesec dana kada su u Gradskoj kući razgovarali o investicijama i razvojnim projektima – zahvaliti Njemačkoj na kontinuiranoj podrški, a njemačkim investitorima na povjerenju koje ukazuju ulaganjem u našu zemlju, i u naš grad.


Naveo je da je u subotičkoj Privrednoj zoni „Mali Bajmok” i Slobodnoj zoni trenutačno radno angažirano više od 6.000 ljudi, a da je u tri velike njemačke tvrtke: „Siemensu“, „Norma grupi“ i „Kontinental-Kontiteku“ – ne uključujući 370 zaposlenih u „Dunkermotorenu“ koji je postao dijelom američke grupacije „Ametek“ – zaposleno oko 3.700 radnika.


– U okviru Regionalne gospodarske komore Sjevernobačkog upravnog okruga – koja obuhvaća općine Ada, Bačka Topola, Kanjiža, Mali Iđoš, Senta i grad Suboticu – ukupna robna razmjena s Njemačkom u razdoblju siječanj-listopad 2018. godine iznosila je 319 milijuna dolara, što je 22 posto od ukupne robne razmjene – istaknuo je Bogdan Laban.

12288_2.jpg

Podsjetio je da je grad Subotica ispunio sve preduvjete koji su bili neophodni za početak provođenja projekta „Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš“, da je između Njemačke razvojne banke „KfW“, Ministarstva građevinarstva, prometa i infrastrukture, Grada Subotice, JP „Palić Ludaš“ i JKP „Vodovod i kanalizacija“ potpisan Sporazum o financiranju i da je vrijednost donacije 6,5 milijuna eura.

Ministarstvo građevinarstva, prometa i infrastrukture, dodao je, 10. rujna 2018. godine angažiralo je stručnog konzultanta uz čiji nadzor će se poslije evaluacijskog razdoblja pristupiti raspisivanju javnog poziva za nabavu radova na izgradnji kanalizacijske mreže u naselju Palić, crpne postaje i spojnog potisnog voda.

– Aktivnosti teku sukladno planiranoj dinamiki, što znači da će realizacija projekta početi krajem ove, ili najkasnije početkom sljedeće godine. Prva mjera, kojom praktički otpočinje implementacija, jest raspisivanje javnog poziva za nabavku radova na izgradnji kanalizacijske mreže u naselju Palić. Ukoliko i dalje aktivnosti budu tekle sukladno predviđenoj dinamiki, izvođača radova ćemo imati na proljeće, početkom građevinske sezone – kazao je gradonačelnik Laban.

Veleposlanik Nemačke u Beogradu, Thomas Schiebe, naglasio je da je suradnja dvaju zemalja izuzetno važna i da je uloženo 1.8 milijardi eura u 80 projekata tehničke suradnje i 60 projekata financijske suradnje.

12288_3.jpg

– Njemačka podržava Srbiju na putu k punopravnom članstvu u Europskoj uniji, a razvojnim projektima želimo osnažiti Srbiju i učiniti ju konkurentnom. Izgradnjom infrastrukture, projektima zaštite okoliša, poticanjem poduzetništva, inkluzijom manjinskih grupa, želimo poboljšan životni standard građana te pripremiti Srbiju za članstvo u Europskoj uniji – rekao je, među ostalim, Thomas Schiebe.

Na proslavi, organiziranoj u partnerstvu s lokalnom samoupravom grada Subotice, brojni gosti uživali su u predstavi „Reflektor teatra”  koju potpisuje dramaturginja Milena Minja Bogavac, a koja na interesantan i kreativan način predstavlja ključna područja u razvojnoj suradnji Njemačke i Srbije.

U okviru izložbe pod nazivom „Djela znače” prikazani su postojeći projekti koji se provode u Srbiji u različitim područjima.

Poslije Subotice i Beograda, proslave 18 godina razvojne suradnje Njemačke i Srbije bit će održane i u Vranju, Trsteniku i Zaječaru u kojima se realiziraju značajni projekti u okviru ovog partnerstva.

12288_4.jpg