Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otvoreno privremeno prihvatilište za najugroženije građane

20.12.2018.

– Prema zajedničkoj procjeni predstavnika stručnih službi Centra za socijalni rad, Crvenog križa i ’Karitasa’ stekli su se uvjeti da privremeno prihvatilište za smještaj najugroženijih osoba s teritorija grada Subotice, u Gajevoj ulici broj 50, počne s radom. Za ovu namjenu subotička lokalna samouprava je za 2018. godinu opredijelila sredstva u proračunu u iznosu od 407.000 dinara – izjavio je danas, otvarajući privremeno prihvatilište, član Gradskog vijeća zadužen za područje socijalne zaštite i zdravstva, Ilija Đukanović.

12300_1.jpg

U 2018 godini, dodao je, po drugi put otvaramo privremeno prihvatilište za naše najugroženije sugrađane.

– Prvi put privremeno prihvatilište otvorili smo 17. siječnja ove godine. Kao što se svi dobro sjećamo, u ovo vrijeme 2017. godine bili su, praktički, proljetni uvjeti i nije bilo potrebe za otvorenjem. Od siječnja do ožujka 2018. godine kroz prihvatilište su prošla 32 korisnika. Grad Subotica se, kao što vidite, i ove godine ponio odgovorno i humano prema najugroženijim sugrađanima, osiguravajući im krov nad glavom, 25 kreveta, tople obroke i tople napitke. Prvih nekoliko korisnika očekujemo već danas  – naglasio je Đukanović.

Kompletnu logističku potporu za prihvatilište – 25 kreveta s dušecima i čistom posteljinom, tri obroka dnevno, tople napitke, garderobu i rublje za sve korisnike, kao i sredstva za održavanje osobne i kolektivne higijene osigurala je Gradska organizacija Crvenog križa u Subotici.

– Trudili smo se sukladno mogućnostima i opredijeljenim sredstvima korisnicima osiguramo što je moguće bolji komfor. Planiramo, također, u suradnji s Domom zdravlja Subotica korisnicima Prihvatilišta osigurati i liječničke preglede, kao i dežurstvo profesionalaca i volontera u razdoblju od 8 do 15 sati – rekao je tajnik Crvenog križa Subotica dr. Siniša Trajković.

Centar za socijalni rad će, kao nositelj ove aktivnosti, obaviti usluge procjene i planiranje zaštite i upućivanje u prihvatilište osoba koje nemaju gdje boraviti u zimskom razdoblju, navela je direktorica Centra za socijalni rad Miroslava Bagavac, i dodala da će za to vrijeme Centar za socijalni rad sačiniti opsežnu procjenu daljnje zaštite korisnika.

– Dok privremeno prihvatilište bude otvoreno, djelatnici Centra za socijalni rad svakodnevno će obilaziti korisnike tijekom radnog vremena, a vikendom će ih obilaziti i utvrđivati njihove potrebe naš dežurni stručni djelatnik – rekla je Miroslava Bagavac.

Gábor Ricz je, u ime „Karitasa“, rekao da „Karitas“ ustupa ovaj prostor za potrebe privremenog prihvatilišta najugroženijih građana Subotice i da će volonteri ove humanitarne organizacije dežurati u prihvatilištu tijekom poslijepodneva i noći.

12300_1.jpg