Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana XX. sjednica Skupštine grada

27.12.2018.

Na XX. sjednici Skupštine grada Subotice, održanoj danas u Velikoj vijećnici Gradske kuće, usvojen je, većinom glasova (42 za, 11 protiv i nijedan uzdržan), proračun za 2019. godinu koji u ukupnom obujmu iznosi nešto više od 7,9 milijardi dinara.

12309_1.jpg

U obrazloženju prijedloga Odluke o proračunu grada Subotica za 2019. godinu, rečeno je da u strukturi ukupnih prihoda i primanja neutrošena prenesena sredstva iz prethodnog proračunskog razdoblja iznose 124,5 milijuna dinara, da su tekući izvorni i ustupljeni prihodi planirani u iznosu od 5,3 milijarde dinara, što je, u odnosu planirani iznos u 2018. godini, za 11,37 posto više.

Prihodi od transfera od drugih razina vlasti planirani su u iznosu od 1,3 milijarde dinara, kao podrška kapitalnim projektima. Primanja od zaduženja i prodaje financijske imovine planirana su u iznosu od 724,5 milijuna dinara. Planirano je zaduživanje grada u iznosu do 500 milijuna dinara uzimanjem kredita kod poslovne banke u zemlji i to za kapitalne izdatke.

Planirano zaduživanje grada jest namjera da se za kapitalne investicije osiguraju izvori financiranja. Prijedlog je dan iz razloga nedovoljnosti tekućih prihoda, a da bi se, tijekom 2019. godine, osigurala stabilnost u likvidnim sredstvima grada.

Grad Subotica će i u 2019. godini nastaviti provođenje mjera štednje i racionalizacije shodno prijedlozima Vlade RS i odlukama i zaključcima Skupštine grada i Gradskog vijeća.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban izjavio je, u tom povodu, da se vodilo računa da proračun za narednu godinu bude – razvojni i da desetljeće i pol već nije bio slučaj da gotovo četvrtina proračuna bude planirana za investicije.

Najznačajniji kapitalni projekti planirani u 2019. godini su:

  • Nastavak rekonstrukcije i izgradnje zgrade Narodnog pozorišta - 755,6 milijuna dinara
  • Nastavak izgradnje welness centra na Paliću - 698 milijuna dinara
  • Rekonstrukcija i izgradnja Zelene fontane - 41,2 milijuna dinara (ukupna vrijednost projekta je 121 milijun dinara), završetak projekta očekuje se 2020. godine
  • Nabava vozila za potrebe Doma zdravlja - 1,2 milijuna dinara i adaptacija prostora Doma zdravlja u ulici Matka Vukovića 11 u iznosu od pet milijuna dinara, za potrebe apliciranja i osiguravanje sredstava za sudjelovanje u projektima iz područja zdravstva planirano je 2,5 milijuna dinara
  • Za potrebe predškolskog obrazovanja planirana sredstva za opremanje odjeljenja predškolske ustanove - 8 milijuna dinara, a za potrebe apliciranja i osiguravanje sredstava za sudjelovanje u projektima izdvojeno je 5 milijuna dinara
  • U području osnovnog i srednjeg obrazovanja izdvojeno je osam milijuna dinara za kapitalne investicije (adaptacija i sanacija unutrašnjeg dvorišnog dijela krova OŠ „Ivan Goran Kovačić“, sufinanciranje adaptacije objekta za potrebe obrazovanja u Politehničkoj srednjoj školi) i za potrebe apliciranja i osiguravanje sredstava za sudjelovanje u projektima 15 milijuna dinara
  • Sufinanciranje rekonstrukcije objekta ograde ZOO Palić u 2019. godini - 10 milijuna dinara (ukupna vrijednost investicije je 54 milijuna dinara), planirani završetak projekta je 2020. godine
  • Kupnja građevnog zemljišta za potrebe proširenja Bajskog groblja - 98 milijuna dinara
  • Nastavak projekta izgradnje Doma kulture na Paliću - 98 milijuna dinara (ukupna vrijednost projekta je 1,1 milijun eura)
  • Nastavak projekta izgradnje biciklističkih staza Opti-bajk - 88,3 milijuna dinara (ukupna vrijednost projekta je 810.000 eura)
  • Nastavak sanacije stanja postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda-izgradnja novog peskolova - 25 milijuna dinara (ukupna vrijednost projekta je 50 milijuna dinara), završetak projekta planiran je 2019. godinu
  • Osiguravanje dijela sredstava za financiranje nabave autobusa za potrebe JKP “Suboticatrans“ - 30 milijuna dinara, u skladu s planom kapitalnih izdataka za razdoblje 2019.-2021. godina
  • Komunalno opremanje parcele za potrebe izgradnje socijalnih stanova - 36,7 milijuna dinara
  • Nastavak radova na rekonstrukciji Doma kulture u Donjem Tavankutu - 47 milijuna dinara, završetak projekta očekuje se u 2019. godini.

Nakon proračuna, većinom glasova usvojene su i preostale 24 točke dnevnoga reda, među kojima su Odluka o donošenju Generalnog urbanističkog plana Subotica-Palić do 2030. godine, Odluka o izmjenama Odluke o lokalnim komunalnim pristojbama i Odluka o mreži dječijih vrtića u ustanovama na teritoriju grada Subotice.

Vijećnici su također donijeli Rješenje kojim se na mjesto direktora Doma zdravlja Subotica imenuje dosadašnja v.d. direktora Ivana Beoković.