Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Novogodišnji prijam za predstavnike državnih tijela

28.12.2018.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i predsjednik Skupštine grada Tivadár Bunford priredili su danas, u Velikoj vijećnici Gradske kuće, tradicionalni novogodišnji prijam za predstavnike državnih tijela, gospodarskih društava, javnih i javno komunalnih poduzeća, vjerskih zajednica, ustanova i drugih organizacija. I 2018. godina, istaknuo je u tom povodu, gradonačelnik Laban, protekla je u znaku privlačenja domaćih i stranih investicija, otvaranja novih radnih mjesta i velike posvećenosti realizaciji nekih značajnih, nažalost davno započetih, ali još uvijek nedovršenih projekata u našem gradu.

12313_1.jpg

U mjesecu studenom 2016. godine nastavljeni su radovi na izgradnji obilaznice oko Subotice, takozvanog „Ipsilon” kraka, prometnice duge oko 24 kilometra, podsjetio je Bogdan Laban i naglasio da je sredinom prosinca ove godine puštena u promet dionica ukupne duljine 12 kilometara, od kružnoga raskrižja sa Somborskom cestom do autoceste Horgoš–Novi Sad, i da je u izgradnju te prometnice uloženo oko milijardu i 100 milijuna dinara.

Uz konstataciju da je zahvaljujući, prije svega, podršci i riješenosti Vlade Srbije i Ministarstva građevinarstva, prometa i infrastrukture da se do kraja 2019. godine taj veoma važan projekt – započet prije nešto više od četvrt stoljeća – napokon i realizira, gradonačelnik je rekao da će se i sljedeće godine nastaviti radovi na izgradnji obilaznice oko Subotice: dionice od Graničnog prijelaza „Kelebija” do kružnoga raskrižja sa Somborskom cestom, u duljini od oko 12 kilometara.

– Za realizaciju te investicije Vlada Srbije je u 2019. godini opredijelila 1,4 milijarde dinara. Prema planu, javna nabavka za ove radove objavit će se koncem siječnja, obzirom na to da je izrada natječajne dokumentacije u završnoj fazi. Očekuje se ugovaranje posla do kraja ožujka, što će omogućiti završetak svih radova u predviđenom roku, odnosno do kraja 2019. godine. Izgradnjom ’Ipsilon’ kraka iz centra grada će se izmjestiti teški teretni promet, a Granični prijelaz ’Kelebija’ i Privredna zona ’Mali Bajmok’ povezati s Koridorom 10 – kazao je Bogdan Laban.

Govoreći o adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji zgrade Narodnog kazališta, rekao je da je provedena objedinjena javna nabava za VII. i VIII./1 fazu, da su za realizaciju tih dvaju faza Ministarstvo kulture Republike Srbije, Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine i grad Subotica osigurali sredstva u ukupnom iznosu od oko 572 milijuna dinara i da je poslije provedenog pregovaračkog postupka izabran izvođač koji je uveden u posao 3. rujna 2018. godine.

Naveo je da je kada je riječ o Paliću, kao turističkom odredištu s veoma velikim potencijalom, počela realizacija projekta „Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš“, da je zaključen Sporazum o financiranju između Njemačke razvojne banke „KfW“, Ministarstva građevinarstva, prometa i infrastrukture, grada Subotice, JP „Palić Ludaš“ i JKP „Vodovod i kanalizacija“ i da je ugovor o financiranju potpisan na iznos donacije od 6,5 milijuna eura.

12313_2.jpg

– Sredinom prosinca na Paliću smo položili temeljni kamen za izgradnju spa centra s akva parkom. U realizaciju tog projekta, koji zajednički financiraju Vlada Republike Srbije, Pokrajinska vlada i grad Subotica, ukupno će biti uloženo više od milijardu dinara. Na prostoru površine 4,4 hektara, kod Muškog štranda, planirano je da se na 28.500 četvornih metara vanjskog prostora izgradi pet bazena, od kojih će najmanje jedan biti s termalnom vodom, a da se u zatvorenom objektu, na površini od oko 3.000 četvornih metara izgradi pet bazena i dio sa spa sadržajima. Cijeli koncept osmišljen je tako da će u ovom centru moći uživati sve generacije – istaknuo je Bogdan Laban.

U Slobodnoj zoni i Privrednoj zoni „Mali Bajmok”, gdje je trenutačno radno angažirano više od 6.000 radnika, sredinom svibnja 2018. godine svečano je otvorena tvornica „Plastik Kam ist“, prva investicija talijanskog proizvođača plastičnih komponenti „Kaminada“ izvan granica te zemlje, kazao je gradonačelnik i naveo da je s tvrtkom „Bojsen“, koja se bavi proizvodnjom ispušnih cijevi, prije nekoliko mjeseci potpisan Memorandum o razumijevanju i da predstoji još jedan razgovor s menadžmentom te poznate njemačke tvrtke nakon koga se očekuje da će se moći preciznije reći o kakvoj se investiciji radi i kolika je njezina ukupna vrijednost.

Prioriteta u našem radu, rekao je, bila je i adaptacija i rekonstrukcija školskih objekata, investiralo se i u izgradnju prometne infrastrukture, a ulagalo se i u kulturu, zdravstvo, socijalnu zaštitu i poljoprivredu, razvoj vodovodne i kanalizacijske mreže, kao i u izgradnju sportske infrastrukture.

– Subotica će, na naše veliko zadovoljstvo, i tijekom 2019. godine biti jedno veliko gradilište. Zato se i ovom prilikom želim zahvaliti predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću – koji svakodnevno radi na poboljšanju uvjeta života svih građana Srbije i jačanju imidža naše države u međunarodnim okvirima – na pomoći koju nam pruža u realizaciji projekata značajnih za naš grad. Na punoj podršci zahvaljujem se, također, i Vladi Republike Srbije, i Pokrajinskoj vladi – podcrtao je gradonačelnik Laban.

Tivadár Bunford je rekao da je za nama godina političke stabilnosti, izrazito bitne na svim razinama u hijerarhiji političkih institucija u državi, i da normativnu, odnosno pravnu, osnovu za funkcioniranje naše zajednice, svih institucija i svih pravnih subjekata čiji je osnivač grad Subotica, stvara upravo Skupština grada Subotice.

12313_3.jpg

- Sa zadovoljstvom mogu konstatirati da smo i ove godine kroz mehanizam redovitih zasjedanja zakonito, blagovremeno, učinkovito i racionalno odlučivali o svim prijedlozima iz našeg djelokruga koji su na inicijativu ovlaštenih predlagača bili pred nama. Osim stvaranja normativnih uvjeta za funkcioniranje svih službi, institucija, svih komunalnih sustava mi smo dobar dio aktivnosti usmjeravali i na stvaranje platforme za budućnost ovoga grada. Bili smo učinkoviti u svim svojim aktivnostima jer nismo gubili vrijeme, a temelj za to je upravo politička stabilnost na državnoj i lokalnoj razini – naglasio je, među ostalim, Tivadár Bunford.