Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Subotička Sinagoga se otvara za javnost

18.01.2019.

– Subotička Sinagoga otvara se za javnost u nedjelju, 20. siječnja 2019. godine, u 10 sati. Sinagoga će za posjetitelje biti otvorena od utorka do petka, od 10 do 18 sati, subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati, dok je ponedjeljak neradni dan. Od utvrđenih termina za obilazak može se odstupiti, u skladu s praznicima i manifestacijama predviđenim vjerskim kalendarom Židovske općine Subotica i Pravilnikom o održavanju kulturnih manifestacija u Sinagogi – izjavio je predsjednik Upravnog odbora Fondacije „Subotička Sinagoga“ Tivadár Bunford, na pres-konferenciji održanoj u Medija-centru Gradske kuće.

12333_1.jpg

Uz podsjećanje da je Sinagoga u Subotici, kao druga najveća sinagoga u Europi i biser mađarskog tipa secesije, do 2018. godine u potpunosti rekonstruirana i da su vanjske fasade obnovljene sredstvima grada Subotice, AP  Vojvodine, Republike Srbije, Svjetskog fonda za zaštitu spomenika i Europske unije, a unutrašnjost i dvorište uređeni sredstvima koja je osigurala Vlada Mađarske putem Nacionalnog savjeta mađarske nacionalne manjine, Bunford je rekao da su na taj način ispunjeni uvjeti za korištenje objekta u kulturne, vjerske i turističke svrhe.

– Ovaj predivni objekt, kao dom molitve subotičkih Židova i oličenje povijesti i kulture židovske zajednice u našem gradu, znamenitost je s potencijalom da služi kao dom i brojnim visokokvalitetnim kulturnim događajima koji će, pored toga što će zadovoljiti kulturne potrebe naših sugrađana i posjetitelja iz zemlje i inozemstva, istovremeno biti dostojni Sinagogi kao duhovnom i sakralnom prostoru. U Sinagogi će se održavati manifestacije tradicionalne i klasične glazbe, međunarodni i domaći kongresi, savjetovanja od istaknutog značaja i druge velike kulturne manifestacije prema godišnjem planu Fondacije ’Subotička Sinagoga’ – istaknuo je Tivadár Bunford.

12333_2.jpg

Róbert Szabados, član UO Fondacije „Subotička Sinagoga” podsjetio je na četiri desetljeća dug put obnove subotičke Sinagoge i zahvalio se svima koji su pridonijeli da ona danas izgleda kao što je izgledala 1903. godine kada je sagrađena.

– Završni impuls je došao iz susjedstva kada je Vlada Mađarske opredijelila novac za unutrašnjost i dvorište Sinagoge, a veliku ulogu u stvaranju dobroga ozračja i dobrih odnosa između vlada Srbije i Mađarske učinio je István Pásztor. On je imao nemjerljivu ulogu u osiguravanju sredstava za obnovu unutrašnjosti i uređenje dvorišta Sinagoge  – rekao je Szabados.

On je izrazio zadovoljstvo što je obnova Sinagoga napokon završena i što će biti mjestom budućih vrhunskih kulturnih događanja u gradu.

Židovi u Subotici obilježavaju četiri ili pet praznika u Sinagogi, napomenuo je Joshua Steinfeld, član UO Fondacije „Subotička Sinagoga“ i dodao kako im je želja da ljudi u sve većem broju u svoj plan i program obilaska Subotice uvrste i ovaj objekt.

– Očekujemo da ćemo uskoro imati audio i video prezentaciju Sinagoge koja će pomoći posjetiteljima da se bolje upoznaju s njezinom povijesti – kazao je Steinfeld.

Jenő Hajnal, član UO Fondacije, rekao je, među ostalim, da je Vlada Mađarske donijela odluku da se u potpunosti rekonstruiraju orgulje u Sinagogi koje su, kako je naveo, u lošem stanju. On je izrazio uvjerenje da će taj posao biti završen do kraja ove godine.

Za djecu do deset godina ulaz u Sinagogu će biti besplatan, dok će studenti, đaci i umirovljenici ulaz plaćati 150 dinara. Isto toliko će koštati i skupna karta dok će pojedinačna iznositi 250 dinara.

Predstavnici Upravnog odbora Fondacije „Subotička Sinagoga“ pozvali su sve sugrađane i goste iz zemlje i inozemstva da posjete Sinagogu i uživaju u njezinim čarima, uz molbu da to čine u odjeći prikladnoj ovom objektu uz poštovanje pravila židovske vjere.