Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Počela "Svetosavska nedelja"

21.01.2019.

U Zadužbini Dušana Radića večeras je otvorena tradicionalna, dvadeset i sedma po redu kulturno-prosvjetna i duhovna manifestacija "Svetosavska nedelja" posvećena Svetom Savi, utemeljitelju srbijanske države, pismenosti, prvom srpskom arhiepiskopu, prosvjetitelju, državniku, mirotvorcu, zakonopiscu. Organizator sedmodnevne manifestacije je Srpski kulturni centar „Sveti Sava“.

12337_1.jpg

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban podsjetio je, obraćajući se prisutnima, da je Sveti Sava radio na organizaciji crkve; pomagao sirotinji, poštovao monahe; gradio veliki broj crkava, manastire i škole, a srpskom narodu, na čijem je crkvenom i kulturnom prosvjećivanju također radio, govorio o kršćanskom moralu, ljubavi i milosrđu. Za upravljanje crkvom, naveo je, donio je Zakonopravilo ili Nomokanon i time još više učvrstio svijest Srba o samosvojnosti, potvrdivši njihov duboki smisao za pravdu.

– Djelo Save Nemanjića je preveliko da bismo mogli o tome govoriti u nekoliko rečenica, ali ovo je, svakako, prilika podcrtati da je veoma važno ostati na putu Svetog Save koji je bio satkan od ljubavi, moralne čistote, hrabrosti i dostojanstva. Sveti Sava je, uostalom, na osobnom primjeru pokazao da svaki uspješan put mora biti utemeljen na sustavu moralnih načela – istaknuo je Bogdan Laban.

12337_2.jpg

Uz izražavanje zahvalnosti Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ što već gotovo tri desetljeća njeguje ovu manifestaciju i pažljivo priprema njezin program, gradonačelnik Laban je rekao da vjeruje da će ju SKC „Sveti Sava“ i u predstojećim godinama uspješno organizirati i da će ona i ubuduće promovirati duhovnost, kulturu, obrazovanje i druge brojne sadržaje koji oplemenjuju srpsko biće.  

"Svetosavsku nedelju" je prigodnom besjedom svečano otvorio arhijerejski namjesnik subotički, Miodrag Šipka.

12337_3.jpg

– Prenosim vam najtoplije blagoslove i pozdrave Njegovog preosvećenstva episkopa bačkog gospodina Irineja koji zbog brojnih obveza večeras nije u mogućnosti biti ovdje s nama. Ove godine posebni akcent u "Svetosavskoj nedelji", osim u manifestacijama, bit će na velikom jubileju koji naša sveta crkva slavi, a to je 800 godina od samostalnosti Srpske pravoslavne crkve. Vjerujem da je Srpska pravoslavna crkva svoju autokefalnost dobila upravo zahvaljujući trudu, ljubavi i žrtvi Svetoga Save koji je bio i njezin prvi arhiepiskop. Nadam se i Bogu se molim da ćemo, svi zajedno, imati snage, mogućnosti i znanja ovaj veliki jubilej obilježiti na doista dostojan način – naglasio je protonamjesnik Miodrag Šipka.

Večeras je otvorena i izložba „Vrtlozi“, Zvonka Pavličića, a izložbu je, u ime autora predstavio Mile Tasić. Program će biti nastavljen u utorak predstavljanjem knjige „Sto mojih portreta“ Matije Bećkovića, dok će u srijedu biti predstavljeno djelo Time Dimitrijevića „Krvava okupacija Bačke“.

U četvrtak će biti održana večer etno glazbe na kome će sudjelovati Bojana Nikolić, dok će u petak biti održana duhovna tribina. U subotu je Svetosavska akademija na kojoj će sudjelovati učenici Gimnazije „Svetozar Marković“ i mješoviti zbor SKC „Sveti Sava“.

Program se završava u nedjelju, 27. siječnja, Svetosavskim balom u restoranu „Spartak“ na kome će nastupiti Slobodanka Stojiljković i Čeda Marković u pratnji Orkestra RTS-a.

Sedmodnevni program počeo je himnom Svetom Savi, u izvođenju Mješovitog zbora SKC „Sveti Sava“, pod dirigentskom upravom profesora Veselina Jevtića.

12337_4.jpg