Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Potpisani ugovori o provođenju projekata u području upravljanja imovinom na lokalnoj razini

22.01.2019.

Predstavnici 18 općina i gradova iz Srbije danas su, na svečanosti u Klubu zastupnika u Beogradu, potpisali ugovore za provođenje projekata koji su izabrani u okviru grant-sheme Programa Exchange 5 – podrška Europske unije lokalnim samoupravama u području upravljanja imovinom. Među odobrenim projektima je i „Samo pravno zaokruženo javno vlasništvo je dobro javno vlasništvo“ koji grad Subotica realizira u suradnji s općinom Senta. U ime subotičke lokalne samouprave ugovor je potpisao gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

12347_1.jpg

Grad Subotica će se kroz projekt „Samo pravno zaokruženo javno vlasništvo je dobro javno vlasništvo“ fokusirati na legalizaciju (ozakonjenje) objekata koji imaju izuzetan javni značaj. Naime, legalizacija 50 objekata i etažiranje još 10 objekata u javnom vlasništvu grada Subotice su glavni ciljevi stavljeni pred projektni tim koji će rukovoditi procesom od snimanja objekta; izrade elaborata geodetskih radova, katastarsko-topografskih planova, projekta geodetskog obilježavanja i elaborata provođenja; eventualnog brisanja objekta; izrade planova posebnih dijelova i izvještaja o zatečenom stanju objekta; unošenja u evidenciju i poslovne knjige grada Subotice, do popunjavanja podataka o imovini u Centralnoj bazi podataka.

Pored grada Subotice, partner na projektu „Samo pravno zaokuženo javno vlasništvo je dobro javno vlasništvo“ je općina Senta koja kroz ovaj projekt, kao prioritet za rješavanje, prepoznaje problem evidencije, izrade precizne baze podataka i popis imovine. Planirano je precizno sagledavanje stanja 659 objekata, ali zbog tipa objekata koji su nesporno u vlasništvu jedinice lokalne samouprave, svi oni u ovom krugu neće biti sagledani.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava između Vlade Republike Srbije (Ministarstvo financija, Sektor za ugovaranje i financiranje programa iz sredstava EU), Grada Subotice i Općine Senta potpisan je 21. prosinca  2018. godine. Ukupan proračun projekta je 240.095 eura, a ukupan iznos bespovratnih sredstava 181.343 eura (75,53 posto). Grad Subotica u ovu svrhu izdvaja 163.600 eura, a Senta 76.495 eura.

Uoči ceremonije svečanog potpisivanja ugovora o donacijama za odobrene projekte grant-sheme Programa Exchange 5 i obilježavanja početka njihovog provođenja prisutnima su se obratili ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ministrica za europske integracije Jadranka Joksimović, veleposlanik i šef Izaslanstva EU u Republici Srbiji Sem Fabrici, državna tajnica u Ministarstvu financija Slavica Savičić, pomoćnik ministra financija, Sektor za ugovaranje i financiranje programa iz sredstava EU, Marko Jovanović, i generalni tajnik Stalne konferencije gradova i općina (SKGO) Đorđe Staničić.

Ukupna vrijednost 18 ugovorenih projekata premašuje 3,5 milijuna eura, od čega donacija Europske unije iznosi oko tri milijuna eura, a ostatak predstavlja sufinanciranje od strane korisnika. Prosječna vrijednost pojedinačnog granta je oko 165.000 eura. Predviđeno trajanje projekata je od 12 do 18  mjeseci.

Projekti će se realizirati u okviru Komponente 1 Programa, a bit će obuhvaćeno 48 jedinica lokalne samouprave (18 koordinatora i 30 partnera) kao i nekolicina drugih korisnika (JKP, regionalne razvojne agencije, organizacije civilnog društva).

Program Exchange 5 financira Europska unija iz sredstava IPA 2014. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je korisnik u smislu neizravnog upravljanja sredstvima, ugovaračko tijelo je Sektor za ugovaranje i financiranje programa iz sredstava EU pri Ministarstvu financija dok je Stalna konferencija gradova i općina implementacijski partner.

Suštinski korisnici Programa, unaprijeđenog upravljanja imovinom i pružanja odnosnih usluga od strane lokalne uprave - jesu lokalne samouprave u Srbiji i građani, odnosno lokalne zajednice.

12347_2.jpg