Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Uručeni ugovori o dodjeli 37 paketa građevinskog materijala

23.01.2019.

U Velikoj vijećnici Gradske kuće svečano su uručeni ugovori o dodjeli 37 paketa građevinskog materijala izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koje imaju prebivalište na teritoriju našega grada. Paketi građevinskog materijala, vrijednosti 9.000 eura, financirani su donatorskim sredstvima iz potprojekta 5 Regionalnog stambenog programa (RSP). Glavni donator RSP je Europska unija.

12358_1.jpg

Svečanu ceremoniju otvorio je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, ističući da  je grad Subotica u proteklim desetljećima propustio brojne prilike za trajno stambeno zbrinjavanje izbjegličke populacije, koja je u tragičnim događajima devedesetih godina prošlog stoljeća ostala bez svojih domova, a nažalost, veoma često i bez svojih najmilijih – rekao je Bogdan Laban.

- Dolaskom novih struktura vlasti prije nekoliko godina i afirmacijom novog načina rada i pristupa ovom problemu, počeli smo, koliko je to moguće, ispravljati tu nepravdu prema ovom dijelu naših građana, pa smo se s našim partnerima i donatorima aktivno uključili u procese i projekte koji se tiču trajnog stambenog zbrinjavanja izbjeglih i prognanih u Subotici.

Početkom veljače 2018. godine, podsjetio je, u okviru petog potprojekta Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji, predstavnicima 30 izbjegličkih obitelji iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje do tada nisu bile trajno zbrinute, uručeni su ugovori za kupovinu seoskih kuća s okućnicom.

12358_6.jpg

- Broj izbjeglih i prognanih svakako nije mali. U Povjereništvu za izbjeglice i migracije grada Subotice registrirano je 13.600 izbjeglih i prognanih s prostora bivše Jugoslavije. Mnogi od njih su upravo Suboticu izabrali za svoj novi kraj, tražeći od tada načine za izgradnju novog doma kao i načine za što bržu integraciju u novu sredinu – naglasio je gradonačelnik Laban.

Vrijednost ovog projekta je 270.000 eura, naveo je gradonačelnik i dodao da je projekt realiziran u suradnji s partnerima iz Komesarijata za izbjeglice i migracije Republike Srbije, Jedinice za upravljanje projektima, UNHCR-om, OESS-om, a sve sukladno rokovima i Pravilniku koji su unaprijed definirani Ugovorima.

Komesar za izbjeglice i migracije Vladimir Cucić kazao je da mu je drago što je i u Subotici došlo do promjene stava prema izbjeglicama, jer kako je rekao godinama nije postojalo zanimanje da im se pomogne na bilo koji način.

12358_2.jpg

- Radi se o ozbiljnoj pomoći u građevinskom materijalu vrijednom oko 9.000 eura. Pronađen je i prostor za izgradnju 44 stana, a u tijeku je kupovina još 26 seoskih kuća. Uspijevamo održati tempo od osam stambenih rješenja dnevno, što nas čini najvećim socijalnim graditeljima u zemlji – podcrtao je Cucić.

On je rekao da bi se kroz Regionalni stambeni program i vlastita ulaganja do 2022. godine trebalo stambeno riješiti oko 6.300 obitelji.

Direktor Fonda za pružanje pomoći izbjeglim, prognanim i raseljenim osobama Duško Ćutilo, čestitao je korisnicima, ljudima na terenu i svim stručnim službama koje su uradile veliki posao.

12358_3.jpg 

Prema njegovim riječima ubuduće će i korisnici koji su u prijašnjem razdoblju dobili kuće moći konkurirati za građevinski materijal, jer se radilo o trošnim kućama kojima treba sanacija.

- Od 1. veljače objavit ćemo dva nova javna poziva za donacije u vidu građevinskog materijala za obitelji koje nisu dobile ovu vrstu pomoći, a postoji potreba za tim, kao i jedan novi program, a to je ekonomsko osnaživanje žena iz izbjegličkih obitelji - najavio je Duško Ćutilo.

Predstavnica UNHCR-a, Jadranka Marić zahvalila se korisnicima na strpljenju u ime UNHCR-a i OESS-a koji prate provođenje ovog programa i poželjela im da uskoro imaju ljepše domove.

12358_4.jpg

- Isporuka materijala će biti uskoro tako da vas očekuje razdoblje rada, gradnje, ugradnje i nadam se da  ćemo po završetku svi biti jednako zadovoljni. Najviše vi – rekla je Jadranka Marić.

Nakon obraćanja, Bogdan Laban, Vladimir Cucić, Duško Ćutilo i Jadranka Marić korisnicima su uručili ugovore.

12358_5.jpg