Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obilježena školska slava Sveti Sava

26.01.2019.

Školska slava Savindan, koja se 27. siječnja proslavlja u čast Svetoga Save - utemeljitelja obrazovanja i prvog srpskog arhiepiskopa, obilježena je danas u školama diljem Subotice svečanim priredbama i ceremonijom lomljenja slavskog kolača.

12368_1.jpg

Školska slava Sveti Sava svečano je obilježena u Osnovnoj školi „Đuro Salaj“. Kum slave je Ilija Đukanović, član Gradskog vijeća zadužen za područje socijalne zaštite i zdravstva, a slavski kolač osvještao je otac Dragan Stokin. Svečanosti su prisustvovali i Nataša Aleksić, članica Gradskog vijeća zadužena za područje obrazovanja, koja je bila prošlogodišnja kuma slave, i narodni zastupnik Milimir Vujadinović. Nataša Aleksić prisustvovala je i obilježavanju Savindana u OŠ „Sveti Sava“ i OiSŠ „Žarko Zrenjanin“.

Kulturno-umjetničkim programom, u kojem je sudjelovao i dječji zbor „Iskončići", Savindan je obilježen i u OŠ „Kizúr István“. Ove godine kum je Nemanja Simović, član Gradskog vijeća zadužen za područje sporta i omladine.

Tajnica Tajništvaa za društvene djelatnosti, Jasmina Stevanović, prisustvovala je svečanostima u osnovnim školama, „Jovan Mikić“, „Ivan Goran Kovačić“ i „Matko Vuković“, u kojoj su otvoreni četvrti „Dječii svetosavski dani“.

Školska slava Sveti Sava u Osnovnoj školi „Jovan Mikić“ obilježena je dostojanstveno, uz prigodan program koji su s velikom ljubavlju pripremili nastavnici i učenici ove škole. Lomljenje slavskog kolača i osvještanje slavskog žita obavio je arhijerejski namjesnik subotički, Miodrag Šipka, koji je prisutne pozdravio besjedom o Svetome Savi. Kum slave je Milanka Kostić, direktorica Fondacije „Danilo Kiš“.

Savindan je svečano obilježen i u Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“, u kojoj je, nakon lomljenja slavskog kolača i blagoslova koljiva, koje je obavio otac Ilija, također izveden prigodan program koji su priredili učenici i nastavnici te škole. Prisutnima se obratila direktorica škole Branka Bešlić. Kum slave je roditelj Nened Mirkov, a kumstvo će sljedeće godine preuzeti Jasmina Stevanović.

Školska slava Sveti Sava svečano je obilježena i u OŠ „Matko Vuković“ u kojoj su, pod sloganom „Srce vaše neka čuva riječi moje“ počeli četvrti „Dječiji svetosavski dani“. Ovu, sada već tradicionalnu manifestaciju otvorio je direktor JP „Park Palić“ Nebojša Daraboš, ovogodišnji kum školske slave koji je kumstvo preuzeo od Jasmine Stevanović.

– Svaki put kada se okupimo na Dan Svetoga Save mi se prisjećamo čovjeka, sveca, koji nam je pokazao i vlastitim životom i vlastitim djelima kako treba raditi. Time je obvezao sve nas koji živimo toliko stoljeća iza njega da učinimo sve što je u našoj moći da svet u kome će naša djeca živjeti bude mnogo bolji i kvalitetniji – istaknuo je, među ostalim, Nebojša Daraboš.

Prisutnima se obratila i direktorica OŠ „Matko Vuković“, Mirjana Stevanović. Lomljenje slavskog kolača i osvještanje slavskog žita obavio je arhijerejski namjesnik subotički, Miodrag Šipka.

„Dječji svetosavski dani“ počeli su priredbom učenika OŠ „Matko Vuković“, koji su podsjetili na osam stoljeća autokefalnosti srpske crkve, a glazbeno-scenskim izvedbama podsjetili na iskonske ljudske vrline i Božje zakone. Manifestacija će trajati do 1. veljače.

Zamjenica tajnika u Tajništvu za društvene djelatnosti, Magda Fehérvári, prisustvovala je obilježavanju školske slave Sveti Sava u Kemijsko-tehnološkoj školi i u OŠ „Szécsényi István“.

Blagdan Sveti Sava ustanovljen je za školsku slavu 1840. godine, na prijedlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja iz Kragujevca. U odluki tadašnjeg Popečiteljskog prosveštenija, predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se Sveti Sava proglašava za patrona svih naših škola i da se od tada najsvečanije proslavlja.

Savindan se proslavljao kao školska slava sve do 1945. godine, kada je ukinut odlukom vlasti. Nakon poluvijekovne zabrane, devedesetih godina prošloga stoljeća ponovno se vraća kao školska slava.

12368_2.jpg