Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Gradonačelnik Laban posjetio subotičke četvorke

31.01.2019.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i tajnica Tajništva za društvene djelatnosti Jasmina Stevanović posjetili su danas Miru (29) i Mladena Krstića (39) koji su 13. studenog 2018. godine postali roditelji Melanije, Dimitrija, Božidara i Zaharija, prvih četvorki rođenih u Srbiji poslije sedam godina. Bebe su na svijet došle carskim rezom, u Beogradu, u GAK „Narodni front“, a poslije skoro dva i pol mjeseca boravka na Odjeljenju neonatologije te ginekološko-akušerske klinike ovih dana su stigle u Suboticu i vlastiti dom. Gradonačelnik je u ime grada Subotice i u vlastito ime obitelji Krstić čestitao prinove, poželio im puno zdravlja i sreće u životu i uručio poklone: 70 paketa pelena, isto toliko paketa vlažnih rupčića i 50 kutija dohrane neophodne za ishranu beba.

12374_1.jpg

Uz konstataciju da su pokloni poput dohrane i pelena za bebe bili njihova želja, jer im je to, kako su u kontaktu s mjerodavnim gradskim službama naveli, u ovom trenutku najpotrebnije, gradonačelnik je u srdačnom razgovoru sa sretnim roditeljima rekao da se subotička lokalna samouprava bori za Suboticu kao grad djece, grad mladih.

– Na razini države izdvajaju se značajna sredstva za prvo, drugo, treće i četvrto rođeno dijete. Pokrajina uvodi niz novih mjera za poticanje nataliteta, ali i subotička lokalna samouprava i te kako vodi računa, prati i unaprjeđuje mjere populacijske politike koje imaju za cilj da se – kroz različite usluge, ali i razvitak odgovarajuće infrastrukture – roditelji ohrabre za proširenje obitelji i potaknu na ostanak i odgajanje vlastite djece u našem gradu – istaknuo je Bogdan Laban.

On je podsjetio da grad Subotica za podršku rađanju i roditeljstvu, odnosno za pokušaj izvantjelesne oplodnje, izdvaja oko milijun dinara, i da se izdvaja i za roditeljski doplatak za prvo rođeno dijete u iznosu od 10.000 dinara.

– Također, opredjeljujemo sredstva za jednokratnu novčanu pomoć trudnicama u iznosu od 15.000 dinara i u tu svrhu planirano je za ovu godinu gotovo 30 milijuna dinara. Grad financira i troškove boravka u predškolskoj ustanovi za treće i četvrto dijete. Na ovaj način želimo potaknuti buduće roditelje da se opredijele za ovaj plemeniti poziv – rekao je gradonačelnik Laban.

U ovom suvremenom svijetu i brzom tempu života, dodao je, teško je potpuno se posvetiti djetetu, a vi nemate jedno, već petero djece.

– To je velika odgovornost i zahtijeva puno neprospavanih noći i mnogo odricanja. Moja vrata su za vas uvijek otvorena i tu smo da vam pomognemo sve što možemo – naglasio je Bogdan Laban.

Majka Mira je izjavila da je tek pola sata nakon porođaja shvatila da je rodila četvorke, da je bila jako sretna, ali da je na momente osjećala i strah, obzirom da je trudnoća bila rizična.

- Sve se, srećom. dobro završilo. Bebe su zdrave i nestašne, posebno Dimitrije i Melanija. Uz puno ljubavi i pomoć baka mislim da ćemo se snaći. Neka su nam oni samo živi zdravi – rekla je radosna majka.

Zahvaljujući se gradonačelniku i njegovim suradnicima na posjetu, Mladen Krstić je kazao da su, usprkos velikim obvezama, ovo za njega i njegovu obitelj najsretniji trenuci u životu.

– Bebama je za presvlačenje dnevno potrebno najmanje po pet pelena, što znači da za jedan dan upotrijebimo više od 20 pelena. Dnevno koristimo po jednu kutiju dohrane od 400 grama, koju nije lako nabaviti jer je riječ o proizvodu određene marke za prijevremeno rođene bebe. U ovom momentu najpotrebniji su nam pelene i dohrana – kazao je tata Mladen.

Vijest o posjetu gradonačelnika ovoj sada mnogočlanoj obitelji stigla je do ZU Apoteka Lili drogerije, te su se priključili u pomoći obitelji donacijom u vidu kozmetike za njegu beba i za osmogodišnjeg sina Vasilija, koji se najviše obradovao svojoj sestri i braći, a knjižara Fora 4 darovala je Vasilija školskom opremom i priborom. Poslovni inkubator Subotica poklonio je vaučer u vrijednosti od 20.000 dinara koji obitelj Krstić može iskoristi u „Trgoprometu“.

Inače, Melanija, Dimitrije, Božidar i Zaharije prve su četvorke rođene u Srbiji poslije sedam godina. Prije njih rođene su četvorke u obitelji Mihajlović u Surčinu. Dunja, Maša, Maja i Dušan Mihajlović prošle godine pošli su u prvi razred osnovne škole.

12374_2.jpg