Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otvoren modernizirani Granični prijelaz Bajmak

07.02.2019.

Novoizgrađeni Granični prijelaz Bajmak, jedan od osam između Srbije i Mađarske, u čiju rekonstrukciju je po najvišim svjetskim standardima uloženo 2,1 milijun eura otvoren je danas. Prigodnoj svečanosti, upriličenoj u tom povodu, prisustvovali su ministar financija Siniša Mali, šef izaslanstva Europske unije u Srbiji Sem Fabrizi, pomoćnik ministra za europske integracije Branko Budimir, direktor Uprave carina Miloš Tomić, državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Milosav Miličković i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

12397_1.jpg

Ministar Siniša Mali je na otvorenju prijelaza istaknuo da taj prijelaz, izgrađen po najvišim standardima, pokazuje kakvu Srbiju želimo imati, koliko se Srbija promijenila, kako se mijenja i koliko smo na dobrom putu unaprjeđenja odnosa s Europskom unijom.

Radovi na modernizaciji prijelaza Bajmak, koji će unaprijediti kakvoću života lokalnom stanovništvu, olakšati putovanja, a carini i policiji rad, trajali su 18 mjeseci, rekao je Siniša Mali i najavio da će, pored radova na prijelazu Sot, biti rekonstruirani i prelazi Gostun i Kotroman.

Uz konstataciju da Bajmak pokazuje kako izgleda prijelaz za 21 stoljeće, Sem Fabrizi je naveo da je projekt rekonstrukcije dijelom agende povezivanja Srbije i Mađarske, a samim time i šire Srbije i EU, i da EU surađuje sa Srbijom kako bi se postigla njezina učinkovitost.

– Rekonstrukcija je dijelom sporazuma Srbije i EU o integriranom upravljanju granicom, što podrazumijeva zajedničko upravljanje i uprave carina i policije i poljoprivrede – rekao je, među ostalim, Fabrizi i podsjetio da godišnje između Srbije i Mađarske prijeđe oko šest milijuna putnika, da iz Mađarske u Srbiju prijeđe gotovo isto toliko putnika, a da kroz Bajmak prođe oko 100.000 automobila.

Budimir je naglasio da EU opredjeljuje značajna bespovratna sredstva za aktivnosti koje su dijelom i Poglavlja 24 – Pravda, sloboda i sigurnost, da je u integrirano upravljanje granicom EU posljednjih godina uložila 50 milijuna eura i da EU, također, izdvaja sredstva i za projekte prekogranične i transnacionalne suradnje.

Granični prijelaz Bajmak sadrži sve što je neophodno za neometano funkcioniranje putničkog prometa i učinkovit rad graničnih službi.

Od uloženih 2,1 milijun eura, 1,8 milijuna osigurano je iz pristupnih fondova EU, a 300.000 eura kroz nacionalno sufinanciranje. Pored toga, za nadzor na radovima izdvojeno je dodatnih 240.000 eura (iz EU zaklada osigurano 216.000 eura, a iz proračuna Republike Srbije 24.000 eura).

Novoizgrađeni prijelaz Bajmak je udaljen tridesetak kilometara od Subotice. Očekuje se da će rasteretiti jedne od najfrekventnijih prijelaza u zemlji, Horgoš i Kelebiju, koji su udaljeni 50, odnosno 30 kilometara.

U okviru novog prijelaza nalaze se po dvije prometne trake, što će ubrzati putni promet s Mađarskom, a ujedno je i najbrži putni pravac koji vodi k Beču.

Na prijelazu Bajmak (otvoren 1991. godine) Uprava carina je stvorila i sve neophodne uvjete za autobusni promet. Na prijelazu, kao i do sada, neće biti teretnog prometa. Granični prijelaz radi od 7 do 19 sati, a obzirom na to da predstavlja potpuni pandan prijelazu s mađarske strane otvorena je i mogućnost za uvođenje dvadesetčetverosatnog funkcioniranja, što do sada nije bio slučaj.

Rekonstrukcija prijelaza na javnom pozivu povjerena je domaćoj tvrtki „Modulor“, dok je za nadzor nad radovima i kvalitetom obavljenog posla zadužena francuska tvrtka SAFEGE. Novac izdvojen za izgradnju novog graničnog prijelaza Bajmak samo je dijelom proračuna od 6,7 milijuna eura koji je Europska unija predvidjela za projekt podrške daljnjoj modernizaciji Uprave carina Srbije i poboljšanje upravljanja granicom.

12397_2.jpg