Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Lokalna samouprava spona obrazovanja i gospodarstva

13.02.2019.

– Dualno obrazovanje nije nikakav posebni, novi model obrazovanja. To je spajanje gospodarstva i sustava obrazovanja na pravi način. To znači da mladima, u cilju objedinjavanja procesa stjecanja teorijskih znanja i praktičkih vještina, omogućujemo učiti na dva mjesta: da teorijska znanja, koja su jako važna, i opće obrazovanje stječu u obrazovnim institucijama, a da kroz praksu u tvrtkama steknu one vještine koje ne mogu steći u školama i na fakultetima – izjavila je pomoćnica ministra prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja za dualno i poduzetničko obrazovanje i odgoj Gabrijela Grujić, na promociji nacionalnog modela dualnog i poduzetničkog obrazovanja u Subotici.

12420_1.jpg

Uz konstataciju da današnji događaj pokazuje kuda ide dualno i poduzetničko obrazovanje u Republici Srbiji, ona je podcrtala da lokalna samouprava ima važnu ulogu kada je riječ o dualnom i poduzetničkom modelu obrazovanja, jer, kako je navela, ona predstavlja sponu s gospodarstvom.

– Tvrtke koje posluju u Subotici i u ovoj regiji su društveno odgovorne, otvorile su svoja vrata mladima i omogućile im steći znanja koja prate suvremeni tehnološki razvoj. Pored 33 aktualna profila koje smo već uveli, naši mladi će od ove godine imati čak i novih devet profila – rekla je Gabrijela Grujić.

Prema njezinim riječima, uskoro je u javnoj raspravi Zakon o visokim dualnim studijima, zato što, kako je navela, naš nacionalni model govori o tome da je jako važno tu stručnost i tu kakvoću znanja omogućiti svim mladima koji se školuju u Republici Srbiji, bilo u srednjem stručnom obrazovanju, bilo u visokom obrazovanju.

12420_3.jpg

– Taj zakon će se odnositi samo na fakultete koji žele imati praksu, koji procjenjuju da je jako važno da mladi ljudi ulaze u tvrte i naravno da riješimo taj problem, da im pomognemo, da se njihovo znanje i vještine stečene u tvrtkama doista i vrijednuje kroz fond sati koji donosimo kroz naš zakon i da im se to njihovo znanje vrijednuje kao njihovo početno radno iskustvo – kazala je Gabrijela Grujić i dodala da su ključne teme novi Zakon o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju, pravilnici iz toga područja, učeničke tvrtke i razvoj poduzetničkih kompetencija.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je, obraćajući se prisutnima, istaknuo da je subotička lokalna samouprava svjesna značaja dualnog obrazovanja, da je na vrijeme prepoznala prednosti koje ono nudi i potrebu da, u tom smislu, pruži punu podršku obrazovnim institucijama. U skladu s tim, istaknuo je, plan upisa u srednje škole i ove godine u potpunosti odgovara iskazanim potrebama gospodarstva.

Podsjetio je da se od školske 2016/2017. godine, od kada se u Republici Srbiji počelo provoditi dualno obrazovanje, započelo s realizacijom ovog modela obrazovanja u subotičkim srednjim školama: Ekonomskoj školi „Bosa Milićević“, Politehničkoj školi, Tehničkoj školi „Ivan Sarić“ i Kemijsko-tehnološkoj školi.

– Subotica je, dakle, jedan od pionira dualnog obrazovanja u Srbiji. Također, grad Subotica u cilju neometanog funkcioniranja lokalne zajednice vodi računa o poticanju upisa učenika na deficitarne obrazovne profile i u tom cilju stimulira učenike prvih razreda srednjih škola trogodišnje struke, dodjeljujući 30 stipendija učenicima koji pohađaju nastavu kroz dualno obrazovanje. Škole daju učenicima osiguranje na radu, a grad Subotica plaća prijevoz na praksu – rekao je gradonačelnik Laban.

 12420_2.jpg

On je naveo da se ne radi samo o novčanim sredstvima – već i u  prepoznavanju deficitarnih zanimanja i davanja na njihovu značaju – da cilj uvođenja dualnog obrazovanja nije obrazovati učenike za rad u inozemstvu nego pospješiti konkurentnost na tržištu rada i omogućiti im ostati ovdje, da je suštinski bitno da se u društvu promijeni stav spram obrtničkih zanimanja te ih kao zajednica prepoznati kao uvažena, dostojanstvena zanimanja kojima se vrijedi baviti.

Najavljujući da tvrtka „Bojsen" u narednih pet godina planira uložiti 65 milijuna eura u svoj proizvodni pogon u Gospodarskoj zoni „Mali Bajmok" i zaposliti oko 500 radnika, Bogdan Laban je naglasio da gospodarstvo u našem gradu ide uzlaznom putanjom i da je broj zaposlenih u Slobodnoj i Gospodarskoj zoni u stalnom porastu.

– Imamo kapacitete za razvoj dualnog obrazovanja koje nudi višestruku korist i tvrtkama koje imaju potrebe za određenim kadrovima, i mladim ljudima koji nakon svog školovanja imaju konkretniju perspektivu i bržu mogućnost zaposlenja u struci, i lokalnoj samoupravi jer se obrazuju kadrovi koji su nam potrebni – zaključio je gradonačelnik Laban.

O nacionalnom modelu dualnog i poduzetničkog obrazovanja govorio je i zamjenik pokrajinskog tajnika Milan Kovačević.

Na skupu u Velikoj vijećnici Gradske kuće, koji je organiziralo Ministarstvo prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja, predstavljeni su i pravilnici predviđeni Zakonom o dualnom obrazovanju, a bilo je riječi i o karijernom vođenju i savjetovanju u dualnom obrazovanju.

12420_4.jpg