Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Vijesti

Održana tribina „Edukacijom protiv trgovine ljudima“

13.02.2019.

U organizaciji Lokalnog tima za borbu protiv trgovine ljudima i Udruženja građana „Atina“ u prostorijama Gradske organizacije Crvenog križa Subotica danas je održana tribina pod nazivom „Edukacijom protiv trgovine ljudima“. Na tribini je bilo riječi o tome kako prepoznati, prijaviti i dokumentirati slučajeve radno utemeljenog nasilja i trgovine ljudima.

12421_1.jpg

Koordinator Lokalnog tima za borbu protiv trgovine ljudima Ilija Đukanović istaknuo je da će Lokalni tim za borbu trgovine ljudima svoje aktivnosti u ovoj godini usmjeriti prema edukaciji i prevenciji, prije svega, djece, đaka i roditelja, ali i zaposlenih u ustanovama socijalne, zdravstvene zaštite i obrazovanja.

- Neki od naših članova, poput Fondacije 'Tijana Jurić', već su uradili edukaciju za roditelje, tako da ćemo tijekom godine imati veliki broj aktivnosti u cilju edukacije i prevencije trgovine ljudima - naglasio je Đukanović.

On je podsjetio da je na temu edukacije i prevencije održan javni sat u Politehničkoj školi.

- Učenici viših razreda bili su tada u prilici saslušati i porazgovarati s autoricama specijalne emisije ’Žena u kutiji’. Današnja tribina samo je nastavak aktivnosti koje će biti zastupljene tijekom cijele godine – kazao je Ilija Đukanović.

Na tribini je o primjerima iz prakse govorio prof. dr. Slobodan Savić, s Instituta za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu.

- Nedostatak medicinskih dokaza jedan je od glavnih razloga zbog kojeg počinitelji ovog teškog kaznenog djela prolaze nekažnjeno. Cilj današnje tribine jest ukazati stručnoj javnosti na koji način mogu prepoznati žrtvu nasilja, koji su medicinski problemi s kojima se te osobe suočavaju, kao i kako da dokažu tragove nasilja i ostalih štetnih posljedica ovoga kaznenog djela - istaknuo je Slobodan Savić.

Prema riječima Adrijane Radojčić, člana Udruženja građana „Atina“, koje već 16 godina pruža pomoć i podršku žrtvama trgovine ljudima, problem je i to što prijavljivanje ovog kaznenog djela vrlo rijetko dolazi od samih žrtava, zbog specifičnog položaja u kojem se nalaze, a to su potpuna isključenost, zastrašivanje i mučenje koje svakodnevno proživljavaju.

- Naše iskustvo je pokazalo da su to i dalje najčešće žene, odnosno djevojčice mlađe od 18 godina, otrgnute iz vlastitih obitelj i okruženja, a zatim se veoma dugo zadržavaju u toj situaciji, najčešće zbog straha i nasilja koje trpe od strane počinitelja – napomenula je Adrijana Radojčić.