Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Manifestacije

Predstavljen Rječnik bačkih Bunjevaca

22.02.2019.

Svečanom sjednicom u Plavoj dvorani Gradske kuće, Nacionalni savjet bunjevačke nacionalne manjine proslavio je drugi u nizu nacionalnih praznika Bunjevaca „Dan osnivanja prvog Nacionalnog savjeta bunjevačke nacionalne manjine – 23. veljače“.

 12432_1.jpg

Svečana sjednica počela je podnošenjom izvještaja o radu BNS-a za posljednjih godinu dana. Druga točka bila je rezervirana za dodjelu priznanja koja su prije nekoliko godina ustanovljena od strane Savjeta, a dodjeljuju se za poseban doprinos u nekoliko područja. Treću točku Dnevnog reda, ali i nacionalni praznik, obilježilo je predstavljanje Rječnika bačkih Bunjevaca (Ričnika bački Bunjevaca) u izdanju Matice srpske, kao i Gramatičkog i pravopisnog priručnika bunjevačkog jezika, čiji je izdavač Nacionalni savjet bunjevačke nacionalne manjine.

Predsjednica NSBNM dr. Suzana Kujundžić Ostojić izjavila je, u tom povodu, da je prošle godine, poslije izbora za nacionalne savjete nacionalnih manjina, oformljen četvrti saziv Savjeta, da je te godine izašao i novi Zakon o nacionalnim savjetima i nacionalnim manjinama, a da je 2018. ispraćena objavom u Prosvjetnom glasniku da je izborni predmet bunjevački govor s elementima nacionalne kulture preimenovan u bunjevački jezik s elementima nacionalne kulture.

- Odobreni su i Planovi i programi za izučavanje izbornog predmeta u srednjim školama, a iz štampe je izašao i Rječnik bačkih Bunjevaca koji smo dugo čekali. Nema situacije, riječi i stvari u bunjevačkom jeziku koje se ne nalaze u njemu. Također, završili smo Gramatički i pravopisni priručnik za bunjevački jezik koji zahtijeva još mnogo rada, poput onog na Rječniku, ali će, za sada, on biti dovoljan za predavače i novinare koji se služe bunjevačkim jezikom, kao osnova za daljnji rad i određeni standard bunjevačkog jezika. U predstojećem razdoblju očekuje nas posao oko izbornog predmeta za srednje škole. Logično bi bilo, s obzirom na to da imamo izborni predmet za buduće predavače na Pedagoškom fakultetu, etno-kulturna historija Bunjevaca, da u predstojećem razdoblju imamo i lektorat za bunjevački i na sveučilišnoj razini – istaknula je Suzana Kujundžić Ostojić.

Prisutne je, u ime lokalne samouprave i gradonačelnika Subotice Bogdana Labana, pozdravila i praznik čestitala Miroslava Babić, članica Gradskog vijeća zadužena za područje kulture, a čestitkama su se pridružile predstavnice Ministarstva prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja i Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne zajednice.  

– Nacionalna šarolikost Subotice dijelom je njezine historije, kao i Bunjevci koji su ostavili i ostavljaju svoj trag u stvaralaštvu. Najveći broj nacionalnih savjeta svoja sjedišta imaju upravo u našem gradu, bunjevački, hrvatski i mađarski, a tu su i predstavništva nacionalnih savjeta Židova i Nijemaca. Lokalna samouprava će i u predstojećem razdoblju biti podrška manjinama u području kulture, prosvjete, informiranja i očuvanja tradicije – naglasila je Miroslava Babić.

Posebna priznanja od strane Nacionalnog savjeta bunjevačke nacionalne manjine dobili su:

Zvonko Bogdan  - Priznanje „Ivan Antunović“ (za poseban doprinos na očuvanju nacionalnog identiteta Bunjevaca);
Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne zajednice – Priznanje „Mijo Mandić” (za poseban doprinos u području obrazovanja Bunjevaca); 
Ministarstvo prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja – Priznanje „Mijo Mandić” (za vrhunski doprinos u oblasti obrazovanja Bunjevaca);
Martin Hencelman – Priznanje „Ambrozije Šarčević” (za poseban doprinos u području znanstveno-istraživačkog rada o Bunjevcima); 
Marija Bojanin (posthumno) – Priznanje „Ambrozije Šarčević” (za poseban doprinos u području znanstveno-istraživačkog rada o Bunjevcima);
Nevenka Bašić Palković – Priznanje „Mara Đorđević Malagurski” (za poseban doprinos u području kulture Bunjevaca);
Nataša Stantić – Priznanje „Kalor Milodanović” (za vrhunski doprinos u području informiranja na bunjevačkom jeziku);
Siniša Tikvicki – Priznanje „Kalor Milodanović” (za vrhunski doprinos u području informiranja na bunjevačkom jeziku).