Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Dodatne prometne trake za skretanja na lijevo povećavaju sigurnost i protočnost prometa

05.03.2019.

Projektno rješenje vezano za rekonstrukciju dijela ulice Maksima Gorkog podrazumijeva proširenje kolnika u zonama raskrižja s ulicama Braće Radić i Strossmayerovom, tako da se dodaje još jedna prometna traka za skretanja na lijevo iz ulice Maksima Gorkog. Pored toga, u ovom dijelu ulice bit će postavljena nova svjetlosna i prometna signalizacija, kao i sustav video-nadzora koji će s video-nadzorom na raskrižju kod hotela „Patria“ predstavljati jedinstven sustav povezan s Policijskom upravom u Subotici, priopćeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Medija-centru Gradske kuće.

12447_1.jpg

Uz podsjećanje da se raskrižja ulice Maksima Gorkog s ulicama Matije Gupca, Strossmayerovom i Braće Radić nalaze u središnjem dijelu našega grada, gdje je značajno visok intenzitet prometa s izraženim svim njegovim tipovima, direktor Javnog poduzeća za upravljanje cestama, urbanističko planiranje i stanovanje Predrag Radivojević je rekao da će se realizacijom ovog projekta i izgradnjom dodatnih prometnih traka za skretanja na lijevo povećati prometna kapaciteta samih raskrižja.

– Očekivani učinak nakon realizacije ovog projekta su povećanje sigurnosti i protočnosti prometa, jasnije odvijanje prometa po prometnim trakama i smanjenje brzine i konfliktnosti prilikom  skretanja na lijevo iz ulice Maksima Gorkog. U neposrednoj blizini ovih raskrižja nalazi se i Osnovna škola ’Ivan Goran Kovačić’, što predstavlja poseban razlog za povećanje sigurnosti prometa na tom dijelu ulice Maksima Gorkog – naglasio je Predrag Radivojević.

Izvršni direktor za promet u JP „Subotica-trans“ i dugogodišnji sudski vještak u području prometa Milan Vasović naveo je da se najveći broj vozila pojavljuje upravo u dijelu ulice Maksima Gorkog u kome će se rekonstruirati i dograditi kolnik.

– Jedno nedavno brojanje pokazalo je da u 24 sata na tom dijelu ceste prođe čak 400 autobusa. Pored toga, ulicom Braće Radić odvija se promet k velikom gradskom naselju 'Prozivka'.  Dodatne prometne trake za skretanja na lijevo će omogućiti da se smanji vremenski slijed vozila i promet odvija sigurnije i brže – istaknuo je Milan Vasović.

Realizacija ovog projekta planirana je tijekom ljeta, a radovi bi trebali biti završeni do jeseni.

Bespovratna sredstva u iznosu nešto većem od 73 milijuna dinara za realizaciju projekta „Rekonstrukcija i dogradnja kolnika u ulici Maksima Gorkog, od raskrižja s ulicom Braće Radić do raskrižja s ulicom Matije Gupca u Subotici s izgradnjom sustava video-nadzora (I faza)“ osigurana su putem javnog natječaja Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine za financiranje i sufinanciranje projekata u području prometne infrastrukture.

Konferenciji za novinare u Medija-centru Gradske kuće prisustvovali su i tajnica Tajništva za investicije i razvoj Vesna Zrnić, koordinatorica projekta Božidarka Golubović i inženjer Milan Marjanov (Javno poduzeće za upravljanje cestama, urbanističko planiranje i stanovanje).

12447_2.jpg