Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Predstavljeni javni pozivi i natječaji NSZ

06.03.2019.

Nacionalna služba za zapošljavanje je u prostorijama Regionalne gospodarske komore Sjevernobačkog upravnog okruga poslodavcima predstavila javne pozive i natječaje Nacionalne službe za zapošljavanje za 2019. godinu. Riječ je o 12 javnih poziva i natječaja koji se odnose na realizaciju financijskih programa i mjera aktivne politike zapošljavanja u ovoj godini.

12451_1.jpg

Zamjenik direktora NSZ, Petar Jarić, kazao je da je za realizaciju programa i mjera aktivne politike zapošljavanja u 2019. godini opredijeljeno 4,55 milijardi dinara, od kojih je iz Proračunskog fonda za profesionalnu rehabilitaciju i poticanje zapošljavanja osoba s invaliditetom osigurano 550 milijuna dinara.

– Cilj skupova koji se održavaju diljem Srbije je da se mjere koje provodi NSZ što bolje predstave i približe poslodavcima i nezaposlenim osobama. Svi javni pozivi napravljeni su tako da pomognu poslodavcima pronaći radnu snagu, a da osobe koje nemaju dovoljno kvalifikacija mogu odgovoriti potrebama tržišta rada – naglasio je Petar Jarić.

Opredijeljenim sredstvima u vrijednosti od 4,55 milijardi dinara planirano je da se, na razini države, obuhvati oko 135.600 nezaposlenih, uključujući i 7.400 osoba s invaliditetom. Ovim sredstvima dodat će se i novčana sredstva iz pretpristupnih fondova EU, ali i značajna sredstva lokalnih samouprava.

Direktorica Pokrajinske službe za zapošljavanje NSZ, Snežana Sedlar, rekla je da je ovo niz mjera za izravnu, interaktivnu komunikaciju s poslodavcima koji su jedna od ciljnih skupina NSZ, pored nezaposlenih osoba ili onih osoba koja traže promjenu zaposlenja.

– Mi želimo predstaviti i objasniti sve ono što nudimo, informirati poslodavce s kojima smo do sada surađivali, ali i da se mnogo novih poslodavaca uključi u naš skup mjera koje imamo – kazala je, među ostalim, Snežana Sedlar.

Član Gradskog vijeća zadužen za područje turizma, investicija i međunarodne suradnje, Srđan Samardžić, podcrtao je da subotička lokalna samouprava podržava mjere i aktivnosti koje provodi NSZ.

– Lokalna samouprava podržava te mjere u vidu stvaranja jednog dobrog poslovnog ozračja i povoljne investicijske klime za domaće i strane investitore, kao i za proširenje kapaciteta postojećih gospodarkih društava i poduzetnika. Na 21. sjednici Skupštine grada, održanoj 26. veljače, usvojen je Lokalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu za Suboticu koji je temeljni instrument za provođenje aktivne politike zapošljavanja i prepoznavanje i definiranje svih mjera koje vode k povećavanju zaposlenosti u gradu – rekao je Srđan Samardžić.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijala Subotica, Dušan Torbica, istaknuo je da je broj nezaposlenih za 20 posto manji nego u istom razdoblju prošle godine i da se bilježi trend smanjenja nezaposlenosti što je, kako je naveo, posljedica otvaranja novih radnih mjesta.

– Prisutna je i mobilnost radne snage, sve više nezaposlenih iz susjednih općina dolazi raditi u Suboticu. U cilju daljnjeg smanjenja nezaposlenosti skupom financijskih poticaja pomažemo nezaposlenima doći do posla, a poslodavcima do kvalitetne radne snage. Pored stručne prakse, koja omogućuje mladima steći prva radna iskustva, ove godine uvedeni su programi za pripravnike s fakultetom i srednjom školom, obuke za stjecanje radnih vještina i znanja za one koji su nekvalificirani, obuke za poznatog poslodavca i za tržište rada, programi za zapošljavanje teže zapošljivih osoba, za samozapošljavanje, subvencije za osobe s invaliditetom… – rekao je Dušan Torbica.

Na evidenciji subotičke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje je 8.200 ljudi, od kojih je 4.800 iz Subotice.