Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Mobilni timovi za inkluziju Roma dobili 30 automobila i računala

11.03.2019.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, šef Delegacije Europske unije u Srbiji Sem Fabrici, državni tajnik u Ministarstvu građevinarstva, prometa i infrastrukture Zoran Lakićević i generalni tajnik Stalne konferencije gradova i općina (SKGO) Đorđe Staničić svečano su uručili ključeve 30 automobila i prijenosna računala predstavnicima gradova i općina koji imaju uspostavljene mobilne timove za inkluziju Roma.

12458_1.jpg

Automobile, marke „Fiat tipo“, i 30 računala donirala je EU u okviru programa „Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, koji realizira SKGO, a glavni korisnik je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Uz isticanje da građani romske populacije zaslužuju više pozornosti i posvećenosti i da oni moraju imati jednake mogućnosti kao svi građani Srbije, ministar Đorđević je poručio da su Romi ravnopravni građani Srbije i da će Vlada Srbije učiniti sve, u okviru vlastitih ovlasti, da se oni tako uvijek i osjećaju.

– Srbija je zemlja u kojoj živi mnogo naroda i Vlada Srbije podjednako brine o svima, pružajući im jednaka prava i uvjete života i rada. Ponosni smo na činjenicu da predstavljamo pravi primjer međusobnog funkcioniranja naroda, koji mogu slijediti i druge zemlje. Želimo da Romi znaju da država čini sve da im pomogne kako bi i oni mogli, svojim angažiranjem i voljom biti dijelom Srbije i ravnopravno sudjelovati u njezinom razvoju – rekao je Đorđević.

Sem Fabrici je kazao da će dodjela automobila i računala mobilnim timovima koji se bave inkluzijom Roma omogućiti bolje i lakše ostvarivanje usluga namijenjenih romskoj zajednici.

– Te usluge odnose se na socijalnu zaštitu, zdravstvo, zapošljavanje i druga područja. A vozila će predstavnicima lokalnih samouprava pružiti priliku posjetiti i one pripadnike romske zajednice koji žive u veoma udaljenim mjestima – kazao je Fabrici.

Zoran Lakićević je naglasio da je formiranjem mobilnih timova postignuto racionalnije korištenje lokalnih institucionalnih resursa, da je koordiniran pristup u pružanju usluga i da su usluge korisnicima postale brže i veće.

Đorđe Staničić je ocijenio da u osnaživanju sveukupnog položaja romske populacije u lokalnim zajednicama u Srbiji veoma važnu ulogu imaju mobilni timovi koji se time bave.

– Na ovaj način ostvarujemo i povezivanje Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji, koja je donijeta na nacionalnoj razini s lokalnim akcionim planovima za inkluziju Roma – objasnio je Staničić.

12458_2.jpg

Ceremonija primopredaje vozila organizirana je danas, na platou ispred glavnog ulaza Palače Srbija, u Beogradu. U ime subotičke lokalne samouprave automobil i prijenosno računalo preuzeo je član Gradskog vijeća zadužen za područje socijalne zaštite i zdravstva Ilija Đukanović.