Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Predstavljene studije razvoja 50 potencijalnih topličkih lokaliteta na području AP Vojvodine

15.03.2019.

Pokrajinsko tajništvo za gospodarstvo i turizam, u suradnji s Rudarsko-geološkim fakultetom Beogradskog sveučilišta i stručnim autorskim timom s Arhitektonskog i Medicinskog fakulteta u Beogradu predstavilo je, u Velikoj dvorani Skupštine AP Vojvodine, studije o razvoju balneološkog potencijala Vojvodine. Nakon dvogodišnjeg rada prepoznato je i definirano pedeset najperspektivnijih lokacija na teritoriju pokrajine. Na njima bi trebalo omogućiti razvitak turizma, rekreacije i zdravstva.

 12472_1.jpg

Studije je izradilo navedeno Tajništvo u suradnji s Rudarsko-geološkim fakultetom Univerziteta u Beogradu, i one predstavljaju sveobuhvatnu raščlambu potencijala prirodnog ljekovitog čimbenika, koji pored podzemnih voda uključuje i ljekovita blata, plin i klimu. Sam predmet i obujam istraživanja uključivao je multidisciplinarni tim stručnjaka.

– Ovo je historijski poduhvat za buduće generacije. Studije bi trebale dovesti ne samo nove investicije, kroz javno-privatno partnerstvo, već i povećanje broja noćenja, posjeta, kao i potrošnje novog turističkog vala, ali i do zapošljavanja, smanjenja trgovinskog deficita. Opredijelili smo se za model grinfild investicija u topličkom i zdravstvenom turizmu. Na lokalnim samoupravama je opredijeliti model ulaganja – rekao je potpredsjednik Pokrajinske vlade i pokrajinski tajnik za gospodarstvo i turizam Ivan Đoković i dodao da je upravo u zdravstvenom i wellness turizmu najveća multiplikacija, evidentirana i do sedam puta na jedan uložen dinar.

Uz isticanje da obnova, rekonstrukcija i privatizacija postojećih banja ne može za kratko vrijeme dovesti do stvaranja nove materijalne vrijednosti i ostvarenja svih zadanih ciljeva, on je naveo da je trenutačno u izgradnji wellness i spa centar u Vrdniku i aqua park na mjestu termalnog bazena u Subotici. Također, brojnost namjenskih posjeta potvrđuje da će i istražene lokacije obuhvaćene studijom ući u investicijsku fazu.

Predstavljajući studije i način njihove izrade, redoviti profesor Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr. Dejan Milenić naglasio je da studije predstavljaju drugu, podrobnu fazu istraživanja, na temelju kojeg je formirana osnova za unaprjeđenje turističkih proizvoda prije svega kroz investiranje u prirodne ljekovite resurse s ciljem razvoja turističke ponude na održiv i suvremen način. Cilj istraživanja, kako je rekao, jeste formiranje strateških dokumenata za razvoj topličkog turizma utemeljenih na potencijalu prirodnog ljekovitog čimbenika.

Milenić je kazao da su definirana tri baneološka rejona s odgovarajućim podrejonima, kao i potencijalni lokaliteti pogodni za eksploataciju prirodnog ljekovitog čimbenika na različitim nivoima i namjenama. Praktičan značaj se zrcali u složenom definiranju odnosa prirodnog ljekovitog čimbenika s trenutačnim i budućim korisnicima u cilju planiranja i izvođenja daljnjih istraživanja, i implementacije akcionih planova za razvoj zdravstvene grane turizma.

Određeno je ukupno šest kategorija eksploatacije prirodnog čimbenika na odabranim lokacijama u Vojvodini i to su javne česme, eksploatacija ljekovitog blata, javna kupatila, wellness i spa, sportsko-rekreacijski centri, akva parkovi, specijalne bolnice i rehabilitacijski centri. Stvara se jasna slika da je balneološki potencijal u većoj mjeri ravnomjerno raspoređen, te na teritorijima svih sedam administrativnih okruga postoje potencijalne lokacije podzemnih voda i blata kao prirodnog ljekovitog čimbenika.

U ime subotičke lokalne samouprave prezentaciji studija razvoja 50 potencijalnih topličkih lokaliteta na području AP Vojvodine prisustvovao je Srđan Samardžić, član Gradskog vijeća zadužen za područje turizma, investicija i međunarodne suradnje.