Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Izaslanstvo norveške regije Nordland posjetilo Suboticu

19.03.2019.

Izaslanstvo regije Nordland (Kraljevina Norveška), predvođena predsjednicom Skupštine Nordlanda Sonjom Stin, danas je, u okviru posjeta AP Vojvodini, posjetila Suboticu zajedno s predsjednikom Skupštine AP Vojvodine Istvánom Pásztorom, potpredsjednikom Skupštine APV Damirom Zobenicom i njihovim suradnicima. U ime subotičke lokalne samouprave i gradonačelnika Bogdana Labana, izaslanstvo su, u Gradskoj kući, primili zamjenica gradonačelnika Timea Horvát i član Gradskog vijeća zadužen za područje turizma, investicija i međunarodne suradnje Srđan Samrdžić.

12483_1.jpg

Ovim posjetom, trećim po redu od 2016. godine, ponovno je iskazana zajednička želja AP Vojvodine i norveške regije Nordland za njegovanje prijateljstva i nadogradnje međusobnih odnosa, kao i njihovo upotpunjavanje konkretnim sadržajima suradnje.

István Pásztor je podsjetio na bliske historijske veze s Nordlandom, kao i na to da je 2017. godine obilježena 75. godišnjica „Krvavog puta“, kada je u Norvešku internirano oko 4.500 jugoslavenskih ratnih zarobljenika iz Kikinde, Melenaca, Niša, Prokuplja i drugih mjesta.

– Nije slučajno što smo danas u Subotici, jer ovaj grad ima mnogo toga za pokazati. Subotica može i treba tražiti i u ovoj suradnji vlastitu priliku, naročito imajući u vidu investicijske potencijale, kao i turističke koji će dosegnuti svoju punu kapacitetu nakon realizacije započetih investicija na Paliću. Mislim da ćemo zaintrigirati naše goste i da će, kao i uvijek ponijeti dobre dojmove odavde – istaknuo je Pásztor.

Srđan Samardžić je istaknuo da su Norvežanima predstavljeni investicijski i turistički potencijali našega grada i nove mogućnosti za suradnju.

- Prepoznali smo već nekoliko smjerova suradnje i na nama je ubuduće ih upoznati i realizirati – najavio je Samardžić.

Sonja Stin je rekla da Vojvodina i Nordland dugo surađuju u okviru sudjelovanja u radu Skupštine europskih regija (AER), kao i na nivou lokalnih samouprava. Ona je dodala da se traži mogućnost za unaprjeđenje i konkretiziranje te suradnje i da se ona, kao predsjednica Skupštine Nordlanda, trudi da se suradnja na nivou lokalnih samouprava podigne na nešto višu razinu.

– Grad Bodo sada podnosi kandidaturu za Europsku prijestolnicu kulture 2025. godine, te su nam iskustva Novoga Sada u ovom procesu od velike koristi. Također idemo i u pravcu suradnje malih poduzeća i IT sektora i smatram da se suradnja i prijateljstvo između Nordlanda i Vojvodine širi kao krugovi u vodi – poručila je Sonja Stin.

Nakon razgovora s Timeom Horvát i i Srđanom Samardžićem, gosti iz Norveške obišli su obnovljeno zdanje subotičke Sinagoge, jedno od najimpresivnijih sakralnih objekata secesijskog stila u Europi.

Gosti iz Norveške imali su priliku posjetiti i Palićko jezero, kao i vidjeti gradilište budućeg wellness centra, čija je izgradnja u tijeku.

12483_2.jpg