Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obilježen Svjetski dan vode

22.03.2019.

– Agenda Ujedinjenih naroda za održivi razvoj do 2030. godine ne odnosi se samo na zakonodavstvo i propise. Akcent je na oblikovanju stavova, kulture i povećanju svijesti. Upravo iz tih razloga, Skupština grada Subotice zajedno s JKP ’Vodovod i kanalizacija’ Subotica i Vodnom agencijom Podunavske regije organizira s našim mališanima i djecom starije dobi iz osnovnih škola projekt ’Aquarius – Vodni agent Dunavske regije’ – rekao je predsjednik Skupštine grada Subotice Tivadár Bunford na današnjoj pres-konferenciji u medija-centru Gradske kuće upriličenoj u povodu obilježavanja 22. ožujka, Svjetskog dana vode.

12491_1.jpg

U okviru ovog Projekta djeca dobivaju odgovore na mnogo pitanja o vodi – zašto je voda važna, kako dolazi na površinu i do naših slavina, tko brine o vodoopskrbnoj i kanalizacijskoj mreži, kuda otječe rabljena voda, naveo je Bunford i dodao da je za podizanje svijesti i odgovornog odnosa spram vodi najznačajnije to što djeca iz osam osnovnih škola na suvremen i precizan način mjere potrošnju vode svakodnevno i uspoređuju vlastita iskustva s drugom djecom iz subotičkih škola i Dunavske regije.

– Pored tih osam škola, ove godine će djeca šestih razreda iz dvaju osnovnih škola: ’10. oktobar’ i ’Miroslav Antić’ na Paliću, posjetom subotičkom ’Vodovodu’ uvidjeti da je put vode, njezina prerada, proizvodnja i distribucija veoma ozbiljan posao. Nakon toga, razvijat će svijest o značaju vode i njezine racionalne potrošnje, kao i brige za zaštitu okoliša, u istraživačkim i kreativnim radionicama. Na kraju, u Europskom tjednu održivog razvoja, najbolji radovi će biti nagrađeni u okviru kviza natjecanja između ekipa ovih dvaju škola, gdje će odmjeriti znanja o vodi, ’Vodovodu’, gradu Subotici i jezerima Palić i Ludaš – kazao je Bunford.

Uz isticanje da u svim ovim aktivnostima, pored 400 djece, sudjeluju i njihovi nastavnici i roditelji, Tivadár Bunford je naglasio da je počela realizacija za nas veoma važnog projekta „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i jezera Ludaš“.

Rukovoditelj Jedinice za upravljanje projektom „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i jezera Ludaš“, Ervin Molnár, podsjetio je da je sredinom studenog 2017. godine zaključen ugovor o financiranju između njemačke „KfW“ banke, Ministarstva građevinarstva, prometa i infrastrukture Republike Srbije, Grada Subotice, JP „Palić Ludaš“ i JKP „Vodovod i kanalizacija” i da je ugovor o financiranju potpisan na iznos donacije od 6,5 milijuna eura.

U strukturi ulaganja financijskih sredstava, naveo je, u ovom momentu predviđa se izdvajanje od: 6,44 posto za unaprjeđenje UPOV; 40,43 posto za proširenje kanalizacijske mreže naselja Palić; 26,37 posto za izgradnju spojnog potisnog voda; 23,83 posto za izgradnju zaštitnog pojasa, osmatračnica i pješačko-biciklističke staze i 2,93 posto za biomanipulaciju.

– Projekt je službeno započeo 10. rujna 2018. godine, kada je angažiran stručni konzultant, koji je  u međuvremenu obavio analizu stanja i sastavio nacrt početnog izvještaja, čije konačno usvajanje se i dalje čeka. Neke od investicijskih mjera projekta zahtijevale su dodatne analize, po okončanju kojih ćemo imati i završen početni izvještaj, dok su mjere koje su bile spremne za implementaciju dobile odobrenje od strane banke i našeg ministarstva, te su u skladu s tim i započete – naglasio je Molnár.

Najveći zastoj, podcrtao je, nastao je kod analize subotičkog pročistača otpadnih voda, gdje je „KfW“ banka poslala neovisnog eksperta da izvrši dodatne analize kako bi se utvrdilo na koji način možemo dodatno poboljšati rad postrojenja.

– Obzirom na to da najveći dio vode jezera Palić i Ludaš dobivaju preko pročistača, neophodno je da on bude u što boljem stanju, pa smo, uzimajući u obzir mali iznos sredstava koji je prethodno bio određen za unaprjeđenje postrojenja, počeli tražiti dodatni izvor financiranja kako bi investicija dala što bolji rezultat – rekao je Molnár.

On je kazao da investicijske mjere koje su već započete podrazumijevaju izgradnju zaštitnog pojasa oko oba jezera i da to konkretno znači da je u tijeku izrada projekta takozvanog „Zelenog pojasa“, koji podrazumijeva krčenje invazivnih biljaka i sadnju autohtonih vrsta koje će izolirati štetno djelovanje poljoprivrednih aktivnosti i time sačuvati vodu.

– U okviru zaštitnog pojasa postojat će inspekcijska staza koju će koristiti upravljač JP ’Palić-Ludaš’ i osmatračnice koje će biti dostupne za javnost, dok će oko IV. sektora jezera Palić biti projektirana pješačko-biciklistička staza. Sredstva koja su osigurana projektom bit će usmjerena k izgradnji cjelokupnog ’Zelenog pojasa’ i izgradnji dijela biciklističke staze, odnosno njezine prve faze, koja se oslanja na postojeću infrastrukturu u turističkom dijelu IV. sektora jezera Palić – istaknuo je Ervin Molnár.

Na današnjoj pres-konferenciji predstavnicima medija obratili su se i direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“, György Sugár, koji je govorio o raspisanom javnom pozivu za proširenje kanalizacijske mreže naselja Palić i izgradnju spojnog potisnog voda, kao i predstavnik JP „Palić-Ludaš“ Tamás Vinkó, koji je rekao da biomanipulacija počinje sljedećeg tjedna.

O značaju i sadržaju projekta „Aquarius – Vodni agent Dunavske regije“ govorili su autor projekta Petar Doroslovački, direktorica OŠ „10. oktobar“ Melinda Đurić Kiš i Marta Šereš, direktor OŠ „Miroslav Antić“, Palić.

12491_2.jpg