Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Mihály Nyillás u posjetu Subotici

26.03.2019.

Potpredsjednik Pokrajinske vlade i pokrajinski tajnik za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihály Nyillás, sa suradnicima, posjetio je Suboticu. U okviru današnjega posjeta, Mihály Nyillás se sastao prvo s gradonačelnikom Subotice Bogdanom Labanom, zamjenicom gradonačelnika Timeom Horvát i tajnicom Tajništva za društvene djelatnosti Jasminom Stevanović, nakon čega je održao sastanak s direktorima subotičkih osnovnih i srednjih škola.

12495_1.jpg

Pokrajinski tajnik pohvalio je suradnju sa Suboticom i dodao da je u okviru zajedničkih napora, u protekle tri godine, uloženo 165 milijuna dinara, od kojih je 144 milijuna izdvojeno za unaprjeđivanje obrazovanja, a 21 milijun dinara za projekte u vezi s nacionalnim manjinama i službenom uporabom manjinskih jezika. Ta sredstva, istaknuo je, osigurana su dijelom iz proračuna  Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, a dijelom iz proračuna Uprave za kapitalna ulaganja APV.

Gradonačelnik Bogdan Laban naveo je da je tijekom protekle tri godine obnovljeno 12 osnovnih i srednjih škola.

- Izdvojio bih Kemijsko-tehnološku školu, jer smo upravo u nju uložili najviše, a početkom travnja, planiramo ju i otvoriti. Među ostalim, ta škola je dobitnik Svetosavke nagrade za 2018. godinu. U posljednje tri godine, u sektoru obrazovanja uloženo je oko 380 milijuna dinara. Pokušavamo na svaki način omogućiti našim đacima, nastavnicima i učiteljima adekvatne uvjete za rad i želimo biti ponosni na rezultate koje naše škole postižu – naglasio je gradonačelnik Laban.

U okviru ovoga posjeta, tajnik Nyillás i njegovi suradnici sastali su se i s direktorima osnovnih i srednjih škola s teritorija grada Subotice, kako bi razgovarali o poboljšanju uvjeta u obrazovanju. Tajnik ih je savjetovao da budu strpljivi uoči konkuriranja, jer će, kako je rekao, svatko doći na red. Predstavnike škola pozdravila je i v.d. pomoćnika pokrajinskog tajnika za obrazovanje Biljana Kašerić. Ona je nazočne ohrabrila da se obrate Tajništvu, ukoliko naiđu na bilo kakav problem pri svom radu.

Predstavnici Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, po završetku sastanka, posjetili su četiri škole, kako bi utvrdili na koji način su utrošena sredstva dobivena putem natječaja 2018. godine. Gimnazija „Dezsö Kosztolányi” je 904.328,80 dinara uložila u nabavku opreme za obrazovanje i rekonstrukciju video-nadzora, Osnovna i srednja škola „Žarko Zrenjanin” 3.005.406,64 dinara za projektno planiranje i zamjenu stolarije, Osnovna škola „Sveti Sava” 6.068.276,00 dinara je izdvojila za nabavku opreme i stolarske radove, dok je Osnovna škola „Hunyádi János” u Čantaviru 7.452.121,60 dinara utrošila za nabavku interaktivnih i bijelih školskih ploča i projektora, investicijsko održavanje objekta i stručno usavršavanje „Suvremeni nastavnik”.

Naposljetku, Nyillás je zaključio da se mora i nadalje – u skladu s novim potrebama – ulagati u školstvo i pružati adekvatna podrška svim odgojno-obrazovnim ustanovama na teritoriji AP Vojvodine.

12495_2.jpg