Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Ministar Zoran Đorđević posjetio Suboticu

27.03.2019.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević posjetio je Suboticu. Nakon razgovora s gradonačelnikom Subotice Bogdanom Labanom i članom Gradskog vijeća zaduženim za područje sporta i omladine Nemanjom Simovićem, u Gradskoj kući, ministar Đorđević je obišao Udruženje slijepih i slabovidih Subotica.

12498_1.jpg

Poslije sastanka u Gradskoj kući i razgovora o suradnji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i grada Subotice, obišli smo i Udruženje slijepih i slabovidih, rekao je ministar Đorđević, i dodao da je posjet raznim udruženjima u ovom području jedan od zadataka Ministarstva.

– Mi svakoga tjedna odvojimo po jedan dan da u dva ili tri grada obiđemo naše ustanove kako bismo vidjeli u kakvim uvjetima rade i što im je potrebno. Zahtjevi koje od tih udružena dobivamo na papiru razlikuju se od realne situacije na terenu. Udruženju slijepih i slabovidih u Subotici ima problema s prozorima, jer se prostorije udruženja nalaze u staroj, zaštićenoj zgradi. Taj problem ćemo riješiti čim bude izdana dozvola za zamjenu prozora. Osobama s invaliditetom, dakle i slijepim i slabovidim, veoma je bitna podrška koju bi imali ne samo od grada Subotice nego i od Ministarstva, u smislu pristupačnosti. Zato bitni objekti u Subotici ubuduće moraju biti pristupačni za sve osobe s invaliditetom, moraju imati takozvane taktilne ploče na ulazu kako bi osobe s invaliditetom, ako dođu same, mogle da se snađu i što brže dođu do onoga što im treba. Dogovoreno je da sada taktilne ploče postavimo u Gradskoj kući i PIO fondu – istaknuo je ministar Đorđević.

On je podcrtao da Ministartvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zajedno s gradom Suboticom, namjerava pomoći svim udruženjima u ovom gradu o kojima se danas razgovaralo, a ne samo Udruženju slijepih i slabovidih.

Gradonačelnik Laban je rekao da grad Subotica nastoji maksimalno pomoći mjere koje za cilj imaju smanjenje siromaštva i ranjivosti pojedinaca koji nisu sposobni sebi osigurati osnovne uvjete za život bilo zbog bolesti, invalidnosti ili starosti.

– Za područje socijalne zaštite u 2019. godini iz gradskog proračuna izdvojeno je ukupno 334 milijuna dinara što je u odnosu na ukupan proračun 4,20 posto, a u odnosu na prethodnu godinu u području socijalne zaštite povećali smo izdvajanja za 5,5 posto. Pomažemo djelatnost blizu 50 subotičkih udruženja u ovom području, a jedno od tih je i Udruženje slijepih i slabovidih za čije smo funkcioniranje u prethodnoj godini izdvojili blizu 750.000 dinara. Pored toga, pomogli smo sređivanje prostorija koje nisu bile adaptirane 30 godina, i izdvojili sredstva za pomoć ovom udruženju koja se odnosi na sportske aktivnosti njegovih članova. Siguran sam da ćemo uz pomoć Vlade Srbije i resornog ministarstva nastaviti s ovakvim akcijama – naglasio je Bogdan Laban.

Predsjednik Udruženja slijepih i slabovidih, Veso Avram, zahvalio se ministru Đorđeviću i gradonačelniku Labanu na posjetu Udruženju.

– Član sam Udruženja već 50 godina i ovo je prvi put da ministar dođe u jedno ovako malo udruženje, da nam posveti pažnju i stavi do znanja da slijepi i slabovidi nisu na marginama ovog društva – kazao je Veso Avram.

12498_2.jpg