Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Počela kampanja selektivnog izlova ribe na jezeru Palić

29.03.2019.

Kao jedna od glavnih investicijskih mjera projekta „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i jezera Ludaš“, u ponedjeljak, 25. ožujka 2019. godine, počela je prva kampanja selektivnog izlova na jezeru Palić u okviru kojeg se obavlja izlov previše brojnih alohtonih vrsta riba. Riba se izlovljava u IV. sektoru jezera Palić.

12507_1.jpg

Redovitim aktivnostima u okviru kampanje danas su prisustvovali rukovodilac Jedinice za upravljanje projektom „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i jezera Ludaš“, Ervin Molnár, i direktor Javnog poduzeća „Palić-Ludaš“, Marta Dobo.

– Iako je selektivni izlov alohtonih vrsta ribe financijski manje značajan u odnosu na ostale investicijske mjere, vjerujemo da će rezultati biti značajni i da će se i ovom mjerom moći vidjeti razlika u kakvoži jezerske vode kada projekt bude okončan – naglasio je Ervin Molnár.

Marta Dobo je navela da je JP „Palić-Ludaš“ uključeno u dijelu projekta „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i jezera Ludaš“ koji se odnosi na biomanipulaciju.

– Ribe kao što su smuđ, štuka i šaran, koje su korisne za jezero Palić, vraćaju se u vodu, dok se invazivna vrsta ribe poput srebrnog karaša ili babuške izlovljava iz jezera. Ovom prilikom izvađeno je 11 kofa, a u svakoj je oko 35 kilograma ribe. Iz jezera se, svakog dana, izlovljava oko tona i pol ribe. Prema statistici, čak 95 posto ribe u Palićkom jezeru je babuška koja je štetna, jer ne dozvoljava da se razvijaju druge vrste ribe, a također i zbog algi. Nadamo se da će se poslije ovoga selektivnog izlova razmnožiti vrsta ribe poželjna i korisna za jezero. U predstojećem razdoblju planirano je i poribljavanje jezera – istaknula je Marta Dobo.

Prema njezinim riječima, izlovljene babuške bit će poklonjene zoološkim vrtovima za ishranu životinja, a selektivnom izlovu prethodilo je ispitivanje koje je pokazalo da je babuška iz Palićkog jezera povoljna za ljudsku upotrebu.

12507_2.jpg