Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Novi izgled dјečijeg igrališta u ZOO vrtu na Paliću

01.04.2019.

U okviru suradnje grada Subotice, UNDP, Komesarijata za izbjeglice i migracije i Zoološkog vrta „Palić“, mladi iz Subotice i migranti iz privremenog prihvatnog centra u zajedničkoj radnoj akciji uredili su dječije igralište u ZOO vrtu na Paliću i na taj način pridonijeli ljepšem i više poticajnom okruženju za sve posjetitelje, a pogotovu one najmlađe. Dječije igralište dobilo je novi izgled pred ovogodišnju sezonu posjeta, a pored bojenja dječijih sprava za igranje u parku će, uz podršku Europske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji, biti postavljen novi mobilijar za odmor i odlaganje otpada.

12511_1.jpg

U ime grada Subotice, član Gradskog vijeća zadužen za područje socijalne zaštite i zdravstva Ilija Đukanović izrazio je zahvalnost Europskoj uniji i svim njezinim partnerima koji daju podršku upravljanju migracijama na teritoriju Republike Srbije, prije svega Programu Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), na organizaciji uređenja dječijeg igrališta u Zoološkom vrtu na Paliću.

- Pored uređenja dječijeg igrališta i donacije koja se zrcali u novom mobilijaru za odmor i odlaganje otpada, veoma je važno i druženje među djecom iz osnovnih škola, volontera Kancelarije za mlade i migranata iz Irana i Afganistana smještenih u tranzitno-prihvatnom centru u našem gradu. U privremenom prihvatnom centru trenutačno boravi 58 migranata, odnosno 14 obitelji. Današnja akcija prilika je da se svi zajedno družimo i damo doprinos uređenju palićkog Zoološkog vrta koji je jedan od najljepših u regiji – istaknuo je Đukanović.

Menadžerica projekta Podrška EU općinama i gradovima u kojima borave migranti, Jelena Marić Luković, podsjetila je da je Subotica grad koji od 2015. godine bilježi jak tranzit velikog broja izbjeglica i migranata, a u proteklo desetljeće i pol jedno od čvorišta i glavnih raskrižja na njihovom putu k boljem životu.

- Zadovoljstvo je da zajedno s Gradskom upravom, volonterima Kancelarije za mlade i naravno izbjeglicama i migrantima koji su smješteni u ovdašnjem tranzitnom centru imamo priliku uraditi nešto dobro za turističku ponudu Palića. Ova akcija je prilika za oplemeniti jedan ambijent i da naši gosti koji neko vrijeme borave u prihvatnom centru pokažu gestu solidarnosti i zahvalnosti građanima – naglasila je Jelena Marić Luković.

Zahvalnost subotičkoj lokalnoj samoupravi, Komesarijatu za izbjeglice i migracije i UNDP na inicijativi da se bojenjem uljepša dječije igralište izrazio je i direktor Zoološkog vrta „Palić“ Petar Savić. On je rekao da ZOO vrt na Paliću godišnje posjeti više od 150.000 posjetitelja, od kojih polovinu čine djeca, i da je ova donacija utoliko veća ako se u obzir uzme da će u njoj moći uživati najmlađi, a ujedno i najmiliji gosti ZOO vrta.

Uređenju dječijeg igrališta u Zoološkom vrtu „Palić“ prisustvovala je gradska menadžerica Zagorka Panić.

12511_2.jpg