Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Veleposlanik Bjelorusije u posjeti Subotici

04.04.2019.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban sastao se s veleposlanikom Bjelorusije u Srbiji Valerijom Briljovom. Tijekom srdačnog susreta razgovaralo se o jačanju ekonomske suradnje Subotice i Bresta, bjeloruskog grada s kojim je krajem listopada 2015. godine, u Gradskoj kući, zaključen Sporazum o uspostavljanju suradnje.

12524_1.jpg

Gradonačelnik Laban je izrazio zadovoljstvo zbog posjeta veleposlanika Briljova i naglasio da Subotica i Brest imaju potencijala za povećanje robne razmjene i jačanje gospodarske i ekonomske suradnje.

- U okviru Regionalne gospodarske komore Sjevernobačkog upravnog okruga, koja obuhvaća općine Ada, Bačka Topola, Kanjiža, Mali Iđoš, Senta i grad Suboticu, ukupna robna razmjena s Bjelorusijom prošle godine je iznosila 3,9 milijuna dolara. Mislimo da to nije dovoljno, uzimajući u obzir potencijale, ali u usporedbi s 2017. godinom, u 2018. godini ukupna robna razmjena na razini Komore s Bjelorusijom veća je za 25 posto – rekao je Bogdan Laban.

Uz isticanje da su odnosi Srbije i Bjelorusije prijateljski i bez otvorenih pitanja, gradonačelnik Laban zahvalio se Bjelorusiji i predsjedniku Aleksandru Lukašenku na kontinuiranoj podrški u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije.

Veleposlanik Valerij Briljov je naveo da su politički odnosi Bjelorusije i Srbije uvijek bili prijateljski i da je najveći dio današnjeg razgovora bio posvećen trgovinskoj razmjeni i jačanju gospodarskih veza između Subotice i ove regije i bratskog grada Bresta.

– Spremni smo izvoziti tehniku, poljoprivrednu mehanizaciju, a da iz ove regije pojačamo uvoz vina, rakije, mesa i brojnih drugih proizvoda, što bi ojačalo našu robnu razmjenu. U predstojećem razdoblju očekujem da će Bjelorusiju posjetiti predstavnici grada Subotice s izaslanstvom gospodarstvenika ove regije – kazao je veleposlanik Briljov.

Sastanku Bogdana Labana i Valerija Briljova prisustvovao je član Gradskog vijeća zadužen za područje turizma, investicija i međunarodne suradnje, Srđan Samardžić.

Nakon prijama u Zelenoj dvorani Gradske kuće, veleposlanik Valerij Briljov sa suradnicima obišao je Gradski muzej u Subotici.

12524_2.jpg