Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Manifestacije

Obilježen Svjetski dan Roma i Romkinja

09.04.2019.

Predstavljanjem rezultata programa ROMACTED, koji ima za cilj osnaživanje romske zajednice na lokalnoj razini, danas je u Plavoj dvorani Gradske kuće obilježen Svjetski dan Roma i Romkinja, 8. travnja. Koordinator ROMACTED institucionalne radne skupine Ilija Đukanović je u vlastito i u ime lokalne samouprave čestitao Svjetski dan Roma i Romkinja. Tom je prigodom istaknuo da grad Subotica daje punu podršku inkluziji romske zajednice u našem gradu.

12542_1.jpg

U proračunu za 2019. godinu predviđeno je oko 2,7 milijuna dinara za osnaživanje romske zajednice u Subotici. Prema riječima Ilije Đukanovića 300.000 dinara namijenjeno je prevenciji napuštanja školovanja, za „ROMACTED“ program oko 400.000 dinara i dva milijuna dinara za unaprjeđenje uvjeta stanovanja u Čantaviru.

- Imamo podršku Europske unije, formirali smo mobilne timove i dobili smo jedno vozilo za rad ovih timova, kako bismo preko njih i naših romskih koordinatora ostvarili bolju i čvršću vezu između romske zajednice i lokalne samouprave, te poboljšali i unaprijedili život svih Roma - izjavio je Đukanović.

Vlada Republike Srbije je 3. ožujka 2017. godine utemeljila Koordinacijsko tijelo za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za razdoblje od 2016. do 2025. godine. Na čelu Koordinacijskog tijela nalazi se potpredsjednica Vlade i ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture, prof. dr. Zorana Mihajlović.

- To je jedinstven slučaj u regiji, najviša politička razina je pokazala  jasnu opredijeljenost da inkluzija Roma nije pitanje kojim se bavimo samo deklarativno već imamo ozbiljan napredak u području obrazovanja, stanovanja – rekao je u ime Koordinacijskog tijela Nenad Ivanišević.

U tijeku je donošenje novog akcijskog plana koji će, kako je rekao, jasno definirati proračunske okvire za realizaciju svih aktivnosti.

- Prostora za poboljšanje ima, prije svega u području zapošljavanja. Ne možemo u 21. stoljeću govoriti o tome koliko je djece završilo osnovnu školu jer je to pitanje nečega što se podrazumijeva. Srećom možemo govoriti o velikom broju romske djece koja završavaju srednju školu pa i fakultete – dodao je Ivanišević.

Koordinator Tima za inkluziju Roma Stevan Nikolić naglasio je da je inkluzija dug put, a praksa je pokazala da su dvije do tri generacije potrebne da bi jedna marginalizirana skupina bila aktivna u sustavu.

Nikolić je istaknuo važnost lokalnih instrumenata, nacionalne Strategije za uključivanje Roma, usklađenost s Europskom unijom, stavljanje pojedinca i obitelji u fokus, ali i usmjerenost na relevantne institucije čiji je zadatak osigurati ozračje suradnje.