Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Odlični odnosi i međusobno uvažavanje Srbije i Mađarske

15.04.2019.

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Subotici, nakon zajedničke sjednice vlada Srbije i Mađarske, da je na ovom sastanku zaključeno kako je pravo vrijeme da dvije zemlje počnu raditi na sveobuhvatnom ugovoru o strateškom partnerstvu. Brnabić je, na  zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Mađarske Viktórom Orbánom, istaknula da su odnosi Srbije i Mađarske primjer kako izgleda međusobno uvažavanje i poštovanje i ako neke zemlje trebaju imati ugovor o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, onda su to svakako Srbija i Mađarska, na čemu će se raditi u predstojećem razdoblju.

12561_1.jpg

Brnabić je izrazila veliku zahvalnost Mađarskoj na snažnoj i kontinuiranoj potpori u procesu eurointegracija Srbije, na uravnoteženom stavu spram pitanja Kosova i Metohije, kao i na odnosu spram srpske nacionalne manjine u Mađarskoj.

Premijerka je uputila zahvalnost Orbánu i na, kako je rekla, velikom doprinosu na očuvanju srpske kulturne baštine u Mađarskoj i unaprjeđenju prava i sloboda srpske nacionalne manjine u toj zemlji, ukazavši na to da su joj predstavnici Srba u Mađarskoj rekli kako mogu samo u superlativu govoriti o onome što tamošnja vlada radi za njih.

Prema njezinim riječima, srpska nacionalna manjina je prošle godine dobila dodatnih 3,2 milijuna eura za programe potpore očuvanja srpskog jezika, škola, crkve i kulturno-historijske baštine.

Premijerka je, također, istaknula i da postoji odlična suradnja države Srbije s Nacionalnim savjetom mađarske nacionalne manjine. To je, kako je naglasila, još jedan pokazatelj kako trebaju izgledati dobrosusjedski odnosi i međusobno uvažavanje i poštovanje.

Zahvaljujem Mađarskoj na podrški i iskrenom odnosu i velikom prijateljstvu prema Srbiji, rekla je Brnabić.

Srbija je krenula u pripremne radove za izgradnju dionice Turskog toka kroz našu zemlju, navela je premijerka i najavila da će do kraja mjeseca biti izdane i građevinske dozvole za prve dvije dionice, a nakon toga sledi i službeno otvaranje radova.

Govoreći o važnosti investiranja u Srbiju, Brnabić je istaknula da je prioriteta Vlade ekonomski rast, otvaranje novih radnih mjesta i mogućnost izbora posla za građane Srbije, što samim time utiče i na povećanje plaća i bolji životni standard.

Brnabić je rekla da su mađarske investicije u Srbiju ne samo dobrodošle, već su istovremeno i veoma važan element naše ekonomije, i dodala da se s tom zemljom pregovara o novim ulaganjima, posebno u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije.

Premijer Mađarske je prenio da je tijekom današnje zajedničke sjednice u Subotici najviše riječi bilo o otvaranju novih graničnih prijelaza i o daljnjoj ekonomskoj suradnji.

Orbán je podsjetio na to da putovanje vlakom od Beograda do Budimpešte sada traje osam sati, a da je cilj da se investira u željeznicu i granične prijelaze kako bi putovanje između dvaju prijestolnica trajalo kraće.

On je rekao da je bio zapanjen kada je vidio kojom brzinom Srbija napreduje u smanjenju državnog duga i kakvo je stanje sada u njezinom proračunu.

Volimo surađivati sa Srbijom jer uvijek nešto novo naučimo, što možemo primijeniti kod kuće, naglasio je Orbán, uputivši poziv Vladi Srbije da dođe u Mađarsku, kako bi se razgovaralo o budućim planovima.

On je ponovno izrazio nadu da će se Srbija uskoro priključiti EU jer je to u interesu svih, i naglasio da su i u Mađarskoj i u Srbiji ljudi zainteresirani za političku stabilnost.

Kada postoji politička stabilnost, tada postoji i ekonomski rast. U tom slučaju trebamo iskoristiti sve prednosti, zaključio je predsjednik Vlade Republike Mađarske.

12561_2.jpg