Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Liječenje po najsuvremenijim svjetskim standardima

17.04.2019.

Interventni timovi kardiologije Opće bolnice Subotica i Sveučilišnog kliničkog centra Banje Luke danas su uz pomoć intervaskularnog ultrazvuka izveli tri zahtjevne intervencije na koronarnim sudovima pacijenata. Radu u dvorani za kateterizaciju srca prethodila je zajednička radionica timova na temu interventne dijagnostike kompleksnih lezija.

12569_1.jpg

Šef Odjela interventne kardiologije u Sveučilišnom kliničkom centru Banje Luke dr. Saša Lončar izjavio je, u tom povodu, da liječenje koronarne bolesti uz pomoć intervaskularnog ultrazvuka zajedno sa svojim timom rutinski obavlja već tri godine. Zadovoljstvo i čast nam je, dodao je, što smo imali prilike razmijeniti iskustva i postignuća iz ovoga područja s kolegama iz Subotice.

– Danas smo radili procedure koje zahtijevaju stanoviti stupanj sofisticiranih tehnoloških poduhvata, kako bismo mogli dublje pogledati krvni sud, jesmo li dobro ugradili stent i postoji li mogućnost da se dogodi kakva komplikacija s pacijentom u budućnosti. Mi ove procedure radimo već stanovito vrijeme, neki od naših kolega rade i ovdje, tako da smo odlučili dosadašnju suradnju podići na jednu višu razinu i nadam se da ćemo i u buduće lijepo surađivati – rekao je Lončar.

Šef Odjela interventne kardiologije u subotičkoj Bolnici, dr. Saša Dželebdžić, naglasio je da je upravo rutinsko i svakodnevno obavljanje ove veoma zahtjevne intervencije cilj Opće bolnice Subotica.

–  Drago nam je što smo imali privilegiju razmijeniti iskustvo i naučiti nešto od ovih ljudi koji svakodnevno rade najteže procedure prema najsuvremenijim standardima i tehnologijama. To je ono što je u svijetu postavljeno kao prioriteta, da se intervencije ne rade samo angiografski i ne bude samo primarna procedura, već da imamo i dugoročni učinak po dobrobit pacijenta – podcrtao je Saša Dželebdžić.

Direktor Opće bolnice Subotica, dr. Slobodan Puškar, kazao je da angio dvorana radi pet dana u tjednu, gotovo 24 sata, i da svi pacijenti koji ovdje dolaze na liječenje koronarne bolesti mogu biti sigurni da su u dobrim rukama.

–  Angio dvoranu u Općoj bolnici, koja postoji već godinu i pol dana, uspeli smo postaviti na noge, da funkcionira u punoj mjeri. Opremljena je najsuvremenijom opremom kojom raspolažu angio dvorane u najrazvijenijim zemljama u cijelom svijetu, a pacijenti koji boluju od koronarne bolesti tretirani su po najvišim mogućim principima – izjavio je Puškar.

Tajnica Tajništva za društvene djelatnosti u Gradskoj upravi, Jasmina Stevanović, podsjetila je da je subotička Opća bolnica načinila veliki iskorak u ovom području medicine početkom 2018. godine, kada je službeno otvorena angio dvorana, jedna od tri angio dvorane u regionalnim bolnicama u Vojvodini za čije je opremanje i edukaciju medicinskog osoblja Pokrajinska vlada osigurala 190 milijuna dinara.

– Otvaranje angio dvorane u Općoj bolnici u Subotici omogućilo je da se pacijenti iz Sjevernobačkog upravnog okruga liječe  po najsuvremenijim svjetskim standardima. Zajedničkim naporima grada Subotice i AP Vojvodine koja je prepoznala naš problem i značaj koji njegovo rješavanje ima za cijeli okrug, pacijenti s kardiovaskularnim bolestima koji se liječe u subotičkoj bolnici imaju mnogo kraće razdoblje hospitalizacije, brži proces oporavka i manju invalidnost, a stopa smrtnosti je daleko manja – naglasila je Jasmina Stevanović.