Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana tribina „Košare – bitka koja traje“

22.04.2019.

Himnom Republike Srbije „Bože pravde“ u izvođenju a capella sastava „Srbski pravoslavni pojci“ večeras je, u prepunoj Velikoj vijećnici Gradske kuće, otvorena tribina „Košare – bitka koja traje“, organizirana s namjerom da pridonese boljem razumijevanju značaja bitke koja je predstavljala i pokušaj ukidanja granice između teritorija Kosmeta i Albanije. Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je, obraćajući se nazočnima, istaknuo da su Košare simbol obrane zemlje i državne granice, jedna od najsurovijih i najtežih bitaka u novijoj srbijanskoj historiji, bitka za koju oni koji su je preživjeli kažu da je bila pakao na zemlji.

12577_1.jpg

Uz poziv da se velikim pljeskom pozdrave ne samo gosti tribine nego i svi sudionici bitke koji su svoje živote i sudbine svojih obitelji stavili na oltar domovine - bitke koja je odnijela 108 života, a donijela mnogo ranjenih i invalida, gradonačelnik Laban je rekao da je naša obveza čuvati sjećanje na njihovu žrtvu, na njihov samopregor.

– Naša je dužnost borcima koji su tamo sudjelovali i obiteljima poginulih pružiti organiziranu pomoć u zdravstvenoj, socijalnoj zaštiti i poboljšanju uvjeta života – kazao je Bogdan Laban.

Subotica, kako je rekao, nije zaboravila svoje sugrađane – sudionike bitke na Košarama – Josipa Siča koji je dobrovoljno otišao braniti svoju zemlju za koju je i poginuo 16. travnja i Dejana Perića, koji je preživio Košare, ali i danas nosi kraj srca geler od ranjavanja.

Bitka na Košarama počela je 9. travnja 1999. godine, a završena 14. lipnja, kada se Vojska Jugoslavije nakon potpisanog Kumanovskog sporazuma povukla s prostora Kosova i Metohije, podsjetio je gradonačelnik i dodao da na Košarama Vojska Jugoslavije nije branila samo državnu granicu već je na jedan neizravan način određivala i sam ishod ratnog sukoba.

– Da su snage UČK koje su napadale s teritorija Albanije uspjele probiti obranu jugoslavenske vojske i da su se, što im je bio cilj, spojile s UČK snagama u Metohiji, pitanje je koja bi bila sudbina naše vojske i naroda – rekao je Laban.

12577_2.jpg

O junacima s Košara, istaknuo je, treba govoriti svakog dana.

– Ne smijemo zaboraviti te teške i tragične trenutke u kojima su mladi momci, vojnici na služenju vojnog roka dobi od 18 do 22 godine, sa svojim starješinama, branili granicu. Upravo hrabrost, posvećenost i požrtvovanost koji su ti vojnici, ti dječaci tada pokazali je nešto što nas treba motivirati – podcrtao je Laban.

Poslije 18 godina, kazao je, Srbija ispravlja nepravdu; 18 godina se čekalo na prvo spomen obilježje, prvom među jednakima, heroju Tiboru Cerni.

– Godišnjica bitke na Košarama od ove godine se prvi put obilježava u skladu s Državnim programom obilježavanja godišnjica historijskih događaja Srbije. Predsjednik države najavio je da će donijeti odluku o dodjeli spomenice kojom bi se obilježavala bitka na Košarama 1999. godine, da će taj orden dodijeliti svakom od 108 junaka koji su dali život za srpske Košare i da će formirati odbor za izgradnju središnjeg spomen obilježja kojim bi se očuvalo sjećanje na 108 veličanstvenih s Košara, ali i sve druge koji su dali svoj život braneći slobodu i neovisnost Srbije – rekao je Bogdan Laban.

Prema riječima zapovjednika obrane Košara, pukovnika Ljubinka Đurkovića, tada se na visovima Prokletija branila domovina, štitilo pravoslavlje, pravdoljubivi svjetski poredak, dobro od zla.

12577_3.jpg

– Mi tada nismo sačuvali samo granicu, već i stanovništvo, kulturno i historijsko naslijeđe. NATO generali i satnici javno govore: ‘da smo prošli Košare, danas bismo pili kavu u Beogradu’ – kazao je  Đurković.

Obučenost i spremnost za žrtvu naše vojske, tvrdi, bili su najupečatljiviji u srpskoj historiji.

– U bitki na Košarama vojnici, junaci, niži časnici i časnici izbrisali su svoje živote iz brojnog stanja živih da bi obranili domovinu – rekao je Đurković.

Svoje sjećanje na teške borbe podijelio je večeras s prisutnima heroj Aćim Šarović koji se tog kobnog travnja našao na Košarama kao vojnik na redovitom odsluženju vojnog roka.

– Kada bi zatrebalo za svoju zemlju ponovo bih prošao pakao Košara – poručio je Šarović.

Prisutnima se u ime organizatora tribine obratio i Saša Vujić, predsjednik Gradskog odbora Društva srpskih domaćina Novog Sada. On se zahvalio gradonačelniku Bogdanu Labanu na bezrezervnoj podrški organizaciji tribine kao i prisutnima koji su došli u velikom broju.

12577_4.jpg

Organizator tribine „Košare, bitka koja traje“ bio je Gradski odbor Društva srpskih domaćina Novog Sada, a suorganizator grad Subotica.