Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Italija partner „Subotičkog sajma 2019“

25.04.2019.

– Međunarodni i regionalni sajam 'Subotički sajam 2019', održat će se od 30. svibnja do 1. lipnja, u subotičkoj Dvorani sportova. Subotica će, kao grad domaćin, po trinaesti put biti mjesto susretanja gospodarstvenika iz naše zemlje i regije, mjesto poslovnih kontakata i razmjene ideja. Ovogodišnji partner Sajma je Italija, a vodeća tema manifestacije spajanje IT sektora s gospodarstvom, digitalizacija u funkciji gospodarstva i suradnja obrazovanja i gospodarstva – izjavio je, na današnjoj press-konferenciji u Medija-centru Gradske kuće, član Gradskog vijeća zadužen za područje turizma, gospodarstva i međunarodne suradnje, Srđan Samardžić.

12589_1.jpg

Koncipirajući vodeću temu, organizator Sajma Javno komunalno poduzeće „Subotičke tržnice“, suorganizator manifestacije Regionalna gospodarska komora Sjevernobačkog upravnog okruga i pokrovitelj grad Subotica prepoznali su informacijske tehnologije i spoj s ostalim gospodarskim branšama kao veliku priliku, rekao je Samardžić, i dodao da je Italija naš značajan partner u vanjskotrgovinskoj razmjeni.

– U Subotici i regiji posluje veliki broj investitora upravo iz Italije, zemlje s kojom se ne samo gospodarska nego i drugi oblici suradnje mogu unaprijediti, za što postoji veliki potencijal. U okviru Sajma bit će održani i poslovni forum, 'B2B' razgovori, više tribina i predavanja kao i dosta prezentacija inozemnnih i domaćih tvrtki – istaknuo je, među ostalim, Srđan Samardžić.

Počasni vicekonzul Italije u Subotici Karmine Taralo izrazio je zadovoljstvo što je Italija partner „Subotičkog sajma 2019“ u godini kada se, kako je naveo, obilježava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Italije i Srbije i desetljeće od uspostavljanja posebnog partnerstva s Italijom.

–  Italija je jedan od najbitnijih investitora u područjima gospodarstva, ekonomije i kulture, ne samo u Vojvodini nego i na razini Republike Srbije. Na Sajmu će se sigurno predstaviti partneri iz talijanskog okruga Vareze i pokrajine Lombardija koji predstavljaju značajan dio našega gospodarstva. I upravno zbog toga sam veoma ponosan što će ovaj sajam biti još jedna prilika da se potvrde naši prijateljski odnosi – naglasio je Karmine Taralo.

Savjetnik u Regionalnoj gospodarskoj komori (RPK) Sjevernobačkog upravnog okruga (SBO), László Karai, rekao je da je Italija četvrti vanjskotrgovinski partner RPK SBO i da je ukupna robna razmjena u 2018. godini iznosila 125 milijuna eura.

- Sagledali smo djelatnosti na razini regije i uočili jedan uzlazni trend tvrtki i gospodarskih društava koji se bave informacijskim tehnologijama. To nam je dalo poticaj konzultirati se s organizatorom i pokroviteljem Sajma da ovu novu temu uvedemo kao glavnu, vodeću temu ovogodišnjeg Sajma i na taj način potaknemo povezivanje gospodarstva i tvrtki koje se bave informacijskim tehnologijama – kazao je László Karai.

Direktor JKP „Subotičke tržnice“ Dejan Ljubisavljević podsjetio je da će se Sajam, po tradiciji, i ove godine održati u subotičkoj Dvorani sportova, na oko 2.000 četvornih metara poslovnog prostora, i da je na prethodnim manifestacijama sudjelovalo oko 200 izlagača.

– Potrudit ćemo se da ove godine Sajam podignemo na jednu višu razinu, obzirom na to da je tema zanimljiva i da nam je partner Italija, koja raspolaže velikim potencijalima. Vjerujem da će se u predstojećem razdoblju proširiti prisustvo talijanskih tvrtki na ovom području, intenzivirati suradnja i promaknuti vanjskotrgovinsko partnerstvo – rekao je Ljubisavljević.

Zainteresirani izlagači mogu se prijaviti do 17. svibnja, a cijene zakupa štandova su na prošlogodišnjoj razini.