Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obilježen Dan pobjede nad fašizmom

09.05.2019.

Polaganjem vijenaca na Spomenik žrtvama fašizma, na Trgu žrtava fašizma, i Spomenik palim crvenoarmejcima, na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi, danas je obilježen Dan pobjede nad fašizmom, 9. svibnja. U ime građana Subotice, lokalne samouprave i SUBNOR-a (Saveza udruženja boraca Narodno-oslobodilačkog rata) grada Subotice vijenac na Spomenik žrtvama fašizma položilo je izaslanstvo na čijem je čelu bio zamjenik predsjednika Skupštine grada Subotice Veljko Vojnić, a u ime Vlade Republike Srbije i Sjevernobačkog upravnog okruga izaslanstvo koje je predvodio Dragi Vučković, načelnik Okruga.

12598_1.jpg

Vijence na Spomenik žrtvama fašizma položila su i izaslanstva Vojske Srbije, veleposlanstva Ruske Federacije, Bjelorusije, Židovske općine Subotica i drugih organizacija, političkih partija i udruženja.

Veljko Vojnić je istaknuo važnost obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, jer je toj historijskoj pobjedi u velikoj mjeri pridonio i naš narod, naša zemlja.

12598_2.jpg

- Jako je važno obilježavati ovakve datume da ne bi zaboravili herojske napore i žrtve koje su stradale u borbi za slobodu u razdoblju Narodnooslobodilačkog rata, ali i da bi mladim naraštajima poručili da zlo ne spava i da se ovakve ideologije moraju sasjecati u korijenu – rekao je Veljko Vojnić.

Predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Subotica, Maksim Bakrač, podsjetio je da se danas navršava 74 godine od kapitulacije Njemačke, da je u Narodnooslobodilačkom ratu poginulo, umrlo u logorima ili u izgnanstvu više od 7.000 Subotičana.

12598_3.jpg

- Procjenjuje se da je svaki šesti Subotičanin životom platio slobodu. U slavu njihove žrtve dužni smo sjećati se toga herojstva i da generacije koje dolaze uče na poukama tih žrtava – naglasio je Maksim Bakrač, i dodao da je u Drugom svjetskom ratu, koji se vodio na teritorijama 61 zemlje, život izgubilo oko 55 milijuna ljudi.

Nakon polaganja vijenaca na Spomenik žrtvama fašizma, vijenci su položeni i na Spomenik crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi.