Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otvoren znanstveno-stručni skup „Planska i normativna zaštita prostora i okoliša”

09.05.2019.

Asocijacija prostornih planera Srbije, Sveučilište u Beogradu - Geografski fakultet i Javno poduzeće za upravljanje cestama, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica, u suradnji s Ministarstvom prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja, Ministarstvom zaštite okoliša, Ministarstvom građevinarstva, prometa i infrastrukture, gradom Subotica i Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture organiziraju 10. znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem „Planska i normativna zaštita prostora i okoliša” koji se od 9. do 11. svibnja održava u Subotici i na Paliću.

12600_1.jpg

Dekan Geografskog fakulteta u Beogradu, Dejan Filipović, izjavio je da će se na skupu govoriti o dvije standardne teme: o institucijama koje se bave planiranjem i zaštitom prostora i o zakonskoj regulativi koja se bavi planiranjem i zaštitom prostora, kao prvoj tematskoj cjelini, i iskustvima u izradi prostornih i urbanističkih planova i studija, kao drugoj tematskoj cjelini.

12600_2.jpg

- Ovog puta akcent smo stavili na obnovljive izvore energije, kao posebnu tematsku cjelinu, dok je četvrta tematska cjelina vezana za planiranje kulturnih i prirodnih dobara. Za sudjelovanje na znanstveno-stručnom skupu trenutačno se prijavilo 120 sudionika iz svih dijelova naše zemlje, a u Zborniku radova na 500 strana tiskano je 65 radova – istaknuo je Filipović.

Direktor Javnog poduzeća za upravljanje cestama, urbanističko planiranje i stanovanje Predrag Radivojević rekao je, otvarajući skup u Velikoj vijećnici Gradske kuće, da subotička lokalna samouprava podupire ovakve vidove stručnih skupova koji su višestruko korisni, kako za prostorne planere tako i za ostale struke koje se bave uređenjem i izgradnjom, i da je izvjesno da je dobro urađena planska dokumentacija temeljni preduvjet za brži i ravnomjerniji gospodarski i društveni razvoj.

12600_3.jpg

Uz podsjećanje da je Subotica jedan od rijetkih gradova na ovim prostorima koji posjeduje prostorno-plansku dokumentaciju još od XVIII. stoljeća pa do danas, jer je prva granica grada zacrtana na prekretnici XVIII. i XIX. stoljeća, naveo je da je prostorno planiranje značajno za grad Suboticu i da se ono ne ogleda samo u pravilnom opredjeljivanju namjena prostora unutar naših administrativnih granica već i u odnosu grada spram šireg okruženja, odnosno dobroj infrastrukturnoj povezanosti s ostalim dijelovima naše zemlje i regijom, uzimajući u obzir izuzetno povoljan geografski položaj Subotice.

- Svježi su primjeri značaja izrade planova i izgradnje prometnih koridora, kako obilaznice oko Subotice - takozvanog 'Ipsilon' kraka, tako i plana za pruge velikih brzina čijom realizacijom bi naša država, a samim time i naš grad bio kvalitetnije prometno povezan s Europskom unijom – naglasio je Radivojević i poželio sudionicima i organizatorima skupa uspješan rad i ugodan boravak u našem gradu.