Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Veleposlanik Švedske u posjetu Subotici

14.05.2019.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, pomoćnica gradonačelnika Marijana Cupać i načelnik Sjevernobačkog upravnog okruga Dragi Vučković sastali su se danas, u Gradskoj kući, s veleposlanikom Kraljevine Švedske u Republici Srbiji nj. e. Janom Lundinom. Tom prilikom razgovaralo se o ulaganju u toplice Palić i zaštitu okoliša, kao i o suradnji švedskog grada Sandvikena sa Suboticom.

12606_1.jpg

Suradnja Subotice i Sandvikena traje već godinama, podsjetio je gradonačelnik Bogdan Laban, i istaknuo da su mnogo toga naučili jedni od drugih. On je rekao da su veleposlanika zanimala  i ulaganja u zaštitu okoliša i projekti oko toplica Palić.

- Veleposlanika Lundina obavijestili smo da ove godine intenzivno radimo, naročito na projektu s 'KfW' bankom, o gradnji velnes centra i akva parka na Paliću, kao i o ulaganju u obrazovne i zdravstvene ustanove. Pohvalili smo se da ove godine počinjemo izgradnju novog nogometnog stadiona za koji je projekt gotov. Očekujemo da ovoga ljeta krenemo s izgradnjom, da Spartak, ako igra u Ligi Europe, bude domaćin u Subotici, da ne mora ići u Novi Sad ili Beograd – naglasio je Bogdan Laban.

Veleposlanik Lundin je rekao da je već treći put u ovom gradu te da je zadovoljan ozbiljnim napretkom koji je vidljiv u Subotici.

- Drago mi je da dolaze investitori i volio bih da im se pridruže i švedski investitori. Suradnja Subotice i Sandvikena je iznimno učinkovita i želimo razgovarati o sličnoj suradnji između drugih gradova Švedske i Srbije. Švedska svake godine ulaže oko 14 milijuna eura u bilateralnu suradnju sa Srbijom. U želji da nastavimo ovu suradnju držimo da su nam iskustva sa Suboticom iznimno značajna. Analiziramo petogodišnju suradnju kako bi u narednih pet godina znali odrediti kriterije za novo razdoblje suradnje – kazao je Lundin.

U području zaštite okoliša Švedska vrlo aktivno surađuje s nekim drugim gradovima u Srbiji, poput Niša i Leskovca, naveo je veleposlanik i dodao da se u Subotici aktivno prati situacija, da se razgovara s gradovima, ali i s Ministarstvom zaštite okoliša o tome kako se može sudjelovati i koordinirati u velikom pothvatu koji se zove okoliš.

12606_2.jpg