Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Vijesti iz kulture

„Priroda i čovjek“ u Gradskom muzeju

17.05.2019.

Gradski muzej od danas u svom renoviranom potkrovlju  ima stalnu postavku Prirodoslovnog odjela „Priroda i čovjek“. Postavka je pripremana tri godine i kroz više tematskih cjelina prikazuje bogatstvo živog svijeta sjeverne Bačke, s akcentom na njegovu raznovrsnost, ljepotu i ugroženost. Osim otvaranja stalne postavke Prirodoslovnog odjela Gradskog muzeja, održana je i promocija knjige „Prirodne vrijednosti sjeverne Bačke“. Autori izložbe i knjige su mr. István Hulló i dr. Gabriella Kajdócsi Lovász.

12618_1.jpg

Članica Gradskog vijeća zadužena za područje kulture, Miroslava Babić, u uvodnoj riječi istaknula je da nas ova izložba upoznaje s Bačkom lesnom zaravni, živim svijetom slatina, vodenim staništima, plitkim pustarskim jezerima s glinovitim dnom, najznačajnijim vodotocima regije Kireš, Čiker i Krivaja; otkriva nam kako je pijesak dospio u Karpatski basen, značaju rijeke Dunav u stvaranju pješčara na sjeveru Vojvodine.

- Izvaneuropska zbirka prirodoslovnog odjela broji oko 100 predmeta urađenih kao lovački trofeji. Predmeti su sakupljani krajem 19. i početkom 20. stoljeća; jedan dio je prepariran u Beču, drugi u Budimpešti – rekla je Miroslava Babić.

Stalna postavka prikazuje bogatstvo živog svijeta sjeverne Bačke kroz njegovu raznovrsnost, ljepotu i ugroženost, postglacijalne promjene i proces stvaranja suvremene recentne flore i faune.

- Otvaranje stalne postavke prirodoslovnog odjela 'Priroda i čovjek' i izdanje publikacije 'Prirodne vrijednosti sjeverne Bačke' imaju za cilj podizanje svijesti o odnosu čovjeka prema prirodi – naglasila je Miroslava Babić.

U našoj zemlji rijetke su ovakve izložbe, pa je utoliko veći značaj postavke koja je otvorena u našem muzeju, rekao je direktor Gradskog muzeja István Hullo i dodao da je „Priroda i čovjek“ postavka koja će biti obnavljana s vremena na vrijeme novim eksponatima iz fundusa Muzeja i da je knjiga jedinstvena po tome što se temelji na samoj postavci i na predmetima koji se nalaze u fundusu Muzeja.