Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana „Noć muzeja“

19.05.2019.

U šesnaestoj po redu „Noći muzeja“ nekoliko tisuća posjetitelja bilo je u prilici, od 17 sati do jedan sat iza ponoći, na više od 30 lokacija u Subotici i na Paliću uživati u bogatom programu, otvorenjima izložaba, brojnim radionicama, predstavama, filmovima i koncertima.

12619_1.jpg

Veliku pozornost izazvala je izložba i promocija publikacije fotografija Međuopćinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u okviru projekta „Zajedno za zajedničku budućnost i zajedničko kulturno naslijeđe”, koju je, u Velikoj vijećnici Gradske kuće, otvorila članica Gradskog vijeća zadužena za područje kulture Miroslava Babić.

- Čast mi je otvoriti izložbu fotografija koja na najbolji način promovira vrijednosti graditeljskog naslijeđa Subotice. Jedna za drugom impresivne fotografije pročelja, Demeter palače, Biblioteke, Gradske kuće, Gimnazije, Ravela, Manojlović palače, Žute kuće, Leović palače, Jadrana (zgrade Sokolskog doma, Jugoslavenski Narodni Dom kralja Aleksandra I., prim. prev.), Reichlove palače zaustavljene u trenutku objektiva svjedočanstvo su rada majstora - istaknula je Miroslava Babić.

Ona se zahvalila Međuopćinskom zavodu za zaštitu spomenika za dvadeset publikacija bogatih fotografijama i stručnim tekstovima citirajući, kako je rekla, vremenskog genija Leonarda da Vincija:

– Znanje o prošlosti i o mjestima na zemlji ornament je i hrana čovjekovom umu – rekla je Miroslava Babić, proglašavajući izložbu otvorenom.

Tijekom „Noći muzeja“, Gradski muzej je pripremio šest izložaba, a u pratećem programu održane su kreativne radionice za djecu. Otvorena je i izložba dječjih radova inspiriranih secesijom „Kako je crta progovorila“. U muzeju je održan i koncert Subotičkog puhačkog orkestra, a program je zatvorio Ženski zbor „Femina vox“.

Veliko zanimanje vladalo je i za Sinagogu čija su vrata bila otvorena za mnogobrojne posjettelje koji su uživali u njezinoj raskošnoj ljepoti.

U Suvremenoj galeriji održana je radionica na temu eksponata iz zaklade galerije. Organizirano je stručno vođenje kroz izložbu „Izmještanje“ Eme Pesti, kao i koncert „Garden Quarteta“.

Izložbe, glazbeni nastupi i drugi programi mogli su se večeras vidjeti u Zavičajnoj galeriji „Dr. Vinko Perčić“, Muzičkoj školi, Gradskoj knjižnici, Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata, Fondaciji „Danilo Kiš“, Narodnom kazalištu, Art kinu „Aleksandar Lifka“, Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“, KUD „Bunjevka“, MKC u Vojvodini, HKUD „Bunjevačko kolo“, Škola „De Medici“, Talijanskom kulturnom centru, Politehničkoj školi, „Rotografiki“, Velikoj terasi na Paliću, Udruženju „Lusa“,  „Woodstock Pub-u“, kinu „Abazija“ i drugim mjestima.