Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Veleposlanik Italije u posjetu Subotici

19.05.2019.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban sastao se večeras s veleposlanikom Italije u Beogradu, Carlom Lo Casciom (Karlo Lo Kašo). Prijam je upriličen u povodu Godišnjeg koncerta Talijanskog kulturnog centra „Piazza Italia“, organiziranog u okviru obilježavanja jubileja – 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Italije i 10 godina strateškog partnerstva. Nakon sastanka u Gradskoj kući, gradonačelnik Laban i veleposlanik Carlo Lo Cascio prisustvovali su koncertu Orkestra mandolinista iz talijanskog grada Busto Arsicio i Subotičkog tamburaškog orkestra, održanom u Franjevačkoj crkvi.

12621_1.jpg

Tijekom susreta u Zelenoj dvorani Gradske kuće, konstatirano je da Srbiju i Italiju povezuje tradicionalno prijateljstvo, suradnja i razumijevanje i da Italija našu zemlju podržava u svemu, među ostalim u pristupanju Europskoj uniji, kao i politici koju vodi Vlada Srbije.

Sugovornici su se složili u ocjeni činjenice da u Srbiji posluje oko 600 talijanskih tvrtki koje upošljavaju između 25.000 i 30.000 radnika, u Vojvodini preko 70, s oko 11.000 zaposlenih, a u Subotici više od 10 talijanskih tvrtki, pokazuje da talijanska poduzeća u Srbiji bilježe značajnu nazočnost u više sektora i da je to dodatni pokazatelj da ekonomski odnosi predstavljaju odlučujući aspekt strateškog partnerstva između Srbije i Italije.

Na sastanku je zaključeno da bi se u predstojećem razdoblju dobro vanjsko-trgovinsko partnerstvo između Regionalne gospodarske komore Sjevernobačkog upravnog okruga i Italije (ukupna robna razmjena na razini Komore s Italijom u 2018. godini iznosila je 125 milijuna dolara) trebalo  unaprijediti te da postoji prostor i za proširenje suradnje u području kulture između grada Subotice i Talijanskog kulturnog centra „Piazza Italia”.

Prijamu u Zelenoj dvorani Gradske kuće prisustvovali su članovi Gradskog vijeća Srđan Samardžić i Miroslava Babić, počasni vicekonzul Italije u Subotici Karmine Taralo, predstavnik Gradske uprave Busto Arsicija Gigi Farioli i predstavnici Gradske uprave Kastelance, Klaudio Karldiroli i Guliano Vialeto.

U subotu, 18. svibnja, u Gradskoj kući, Srđan Samardžić, Miroslava Babić i savjetnik u Regionalnoj gospodarskoj komori Sjevernobačkog upravnog okruga, László Karai, razgovarali su s predstavnicima Busto Arsicija i Kastelance, gradova iz okruga Vareza u okviru talijanske pokrajine Lombardija.

12621_2.jpg

Na tom sastanku razmatrani su daljnji smjerovi razvijanja suradnje u područjima kulture, obrazovanja i gospodarstva te su dogovoreni sljedeći koraci. Prvi od njih je partnerstvo na predstojećem, 13. Međunarodnom i regionalnom sajmu – „Subotičkom sajmu 2019“ gdje je zemlja partner Italija. Sajam će se održati od 30. svibnja do 1. lipnja ove godine u subotičkoj Dvorani sportova.