Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Manifestacije

Obilježen Svjetski dan biodiverziteta

22.05.2019.

U okviru PR kampanje projekta „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš“ obilježen je Svjetski dan zaštite biodiverziteta posjetom djece predškolske dobi PPU „Školica” iz Subotice postrojenju za pročišćavanje otpadnih voda grada Subotice. Osim značajnih investicijskih mjera u okviru navedenog projekta veoma važan dio aktivnosti predstavlja podizanje svijesti javnosti o značaju zaštite okoliša.

12633_1.jpg

Kako na mlađima svijet ostaje, organizirana je eko pričaonica s temom „Bez vode nema života” kako bi se svijest o značaju zaštite okoliša razvijala kod najmlađih na jedan vrlo zabavan, ali i edukativan način.

Pored tema vezanih za jezera, ptice, značaj čiste vode za zdravlje cijelog ekosustava, mališani su imali prilike vidjeti i kako se voda pročišćava, kakva je voda na ulazu, a kakva izlazi iz pročistača.

Svjetski dan biodiverziteta koji se obilježava diljem svijeta 22. svibnja ustanovili su Ujedinjeni narodi 1992. godine u Rio de Žaneiru kao dan kada se najšira svjetska javnost podsjeća na ugroženost živog svijeta na planetu i značaj njezina očuvanja.