Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Vijesti iz obrazovanja

Održan javni sat na temu vršnjačkog nasilja

24.05.2019.

Javni sat na temu „Uloga narodnih zastupnika u sprječavanju vršnjačkog nasilja” na kojem su se čule raščlambe čimbenika koji pridonose ovom problemu, ali i načini da se poboljša sigurnost mladih u različitim lokalnim zajednicama u Srbiji održan je danas, u Plavoj dvorani Gradske kuće. Na ovom satu sudjelovali su predstavnici grada Subotice, škola, policije, Centra za socijalni rad, komunalne policije, Crvenog križa i učenici Kemijsko-tehnološke škole.

12641_1.jpg

Nataša Aleksić, član Gradskog vijeća zadužena za područje obrazovanja naglasila je da grad Subotica ima sjajnu suradnju sa svima koji se bave problematikom vršnjačkog nasilja.

– Škole su obučene reagirati ukoliko se pojavi vršnjačko nasilje i u našem gradu, za sada, nema velikih problema. Kroz razgovor s učenicima jasno je da se njihovo viđenje vršnjačkog nasilja i viđenje nas odraslih koji smo prošli edukacije razlikuju – rekla je Nataša Aleksić.

Cilj ovog projekta koji provodi Centar za istraživanje javnih politika je unaprijediti suradnju lokalne i nacionalne razine vlasti, prije svega aktera na lokalnoj razini i narodnih zastupnika u razvijanju odgovora na uzroke vršnjačkog nasilja. Također i da se mladim ljudima koji trebaju ući u svijet odraslih približi način na koji se mogu uključiti u donošenje odluka u vezi s pitanjima od njihovog interesa.

– Ovaj projekt realiziramo u tri lokalne sredine u Srbiji – Aranđelovcu, Zemunu i Subotici. Proveli smo istraživanje u ovim sredinama i važno je napomenuti da se stavovi učenika i učenica i predstavnika lokalnih vlasti razlikuju kada je riječ o vršnjačkom nasilju – kazao je Filip Stojanović, istraživač u Centru za istraživanje javnih politika.

Predstavnici lokalnih institucija, naveo je, smatraju da je vršnjačko nasilje izraženije kod osnovnoškolaca nego kod srednjoškolaca i da je prisutnije verbalno i „sajber“ nasilje.

– Učenici vide pozitivno školsko ozračje i suradnju roditelja i nastavnika u rješavanju ovih problema, dok narodne zastupnike ne vide kao čimbenike u rješavanju – rekao je Stojanović.

Programom prevencije vršnjačkog nasilja, prema riječima volontera Crvenog križa Subotica Predraga Milanovića, kroz vršnjačku edukaciju obuhvaćeno je 1.500 učenika od prvog do trećeg razreda osnovnih škola.

– Program ima za cilj promovirati zdrave stilove života, probuditi senzibilitet kod mladih ljudi na različitosti, na sve vidove zlostavljanja, da se stvori osjećaj za one koji pate, koji imaju problema bilo koje vrste. Put k sprječavanju nasilja neophodno je započeti što ranije i planiramo da od sljedeće školske godine počnemo suradnju i s predškolskim ustanovama – objasnio je Milanović.

Javni sat je održan uz podršku OESS-a i grada Subotice.