Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

„Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj“

06.06.2019.

Udruženje parkirališta Srbije danas je, na Trgu republike, kroz performans i dijeljenje promotivnog materijala ukazalo na prednosti bicikle kao alternative automobilskom prometu, a JKP „Parking“ promoviralo je „SU Bike“ sustav za iznajmljivanje bicikala koje naš grad, kao drugi u državi, nudi korisnicima već osam godina. Ova manifestacija, čiji je cilj podizanje svijesti o utjecaju prometa na okoliš i značaju razvitka eko mobilnosti u našoj zemlji, održana je u okviru kampanje „Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj“, u organizaciji Udruženja parkirališta Srbije, uz podršku Ministarstva zaštite okoliša, Gospodarske komore Srbije i JKP „Parking“ Subotica.

12668_1.jpg

Tajnik Tajništva za komunalne poslove, energetiku i promet, Radoslav Vukelić, podsjetio je da je upravljanje javnim parkiralištima na teritoriju grada Subotice povjereno JKP „Parking“ i da to poduzeće raspolaže s oko 2900 parking mjesta koja su u sustavu naplate.

Pored otvorenih i zatvorenih parkirališta, dodao je, u ovlasti JKP „Parking“ je i pet „SU Bike“ postaja od kojih se, kako je naveo, četiri nalaze u gradu: kod Otvorenog sveučilišta, Dvorane sportova, na Sportsko-rekreacijskom centru „Prozivka“ i „Buvljaku“, a jedna na Paliću, na parkingu pored Velike terase.

– Ove postaje opremljene su s ukupno 38 bicikala, a 'Parking' u ovoj godini planira zamjenu i dopunu bicikala u vrijednosti od milijun dinara na postojećim lokacijama – kazao je Vukelić.

Grad je, dodao je, krajem prošle godine s „Pro Credit“ bankom instalirao prvi elektropunjač za vozila u Subotici.

- Aktualno gradsko rukovodstvo je, u skladu sa svjetskim trendovima i potrebom za modernizacijom, ovu investiciju prepoznalo kao novu, višu razinu pružanja usluga građanima. Po podacima iz 2018. godine, u Republici Srbiji bilo je registrirano 128 električnih i 204 hibridna vozila, od kojih su dva električna i četiri hibridna u vlasništvu Subotičana – naglasio je Vukelić.

12668_2.jpg

On je rekao da će se ovim partnerskim projektom i osiguravanjem neophodne opreme i infrastrukture, pored ostalih aktivnosti u području okoliša, apelirati i utjecati na što veću ekološku svijest ljudi.

– Smanjenje zagađenosti, razine buke i prometnih gužvi u urbanim sredinama izuzetno je bitno za poboljšanje uvjeta života naših građana, zaštite samoga okoliša. Grad Subotica će, kao i danas, i ubuduće podržavati manifestacije ovakvog tipa – poručio je Radoslav Vukelić.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja parkirališta Srbije, Radenko Vuković, ocijenio je da je grad Subotica pravo mjesto za promociju ove akcije, jer je prepoznatljiv i po alternativnim vidovima kretanja ljudi, biciklizmu i biciklističkim stazama.

- U ovu akciju krenuli smo 2018. godine, zajedno s Ministarstvom za zaštitu okoliša, Gospodarskom komorom Srbije i lokalnim samoupravama. Zamisao jest bila da se ta suradnja unaprijedi i kod građana Srbije podigne svijest kada je riječ o zaštiti okoliša. Mi smo, kao udruženje koje se bavi upravljanjem parkiralištima prepoznali da je neophodno razvijati alternativne vidove prijevoza. Tu se, prije svega, misli na uporabu javnog gradskog prijevoza, pješačenje, biciklizam i uporabu električnih automobila. Suboticu smo izabrali zato što je najbolji primjer dobre prakse kada je riječ o realizaciji projekta iznajmljivanja i rentiranja bicikala – istaknuo je Radenko Vuković.