Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otvorena izložba „Dositej i srpsko Plavno 1769-2019“

08.06.2019.

U povodu 250 godina od dolaska Dositeja Obradovića u Plavno – najsjevernije naselje u Dalmaciji smješteno na tromeđi Bosne, Like i Dalmacije, nedaleko od Knina – večeras je u galeriji Otvorenog sveučilišta, uz prigodan kulturno-umjetnički program, otvorena izložba „Dositej i srpsko Plavno 1769-2019“, autora Milorada S. Kuraice. Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

12702_1.jpg

Milorad S. Kuraica je, obraćajući se prisutnima, naveo da je Dositej Obradović svoj prosvjetiteljski i književni rad započeo sredinom travnja 1761. godine u srpskoj Dalmaciji i da prije 250 godina velikan i besmrtni Dositej „zlatnom nogom stupi na užareno tlo“ Plavna.

- Dositeju Obradoviću puno duguje srpska kultura, ali mu se srpski narod u Dalmaciji priklanja s posebnom zahvalnošću. Upravo iz tog razloga, s pokušajem da se njegov lik i djelo trajno ne izgube u spomenu ovdašnjeg, dalmatinskog srpskog naroda, organizirano je ovo druženje i izložba u spomen Dositejevom putu kroz Dalmaciju i, osobito, kroz moje rodno Plavno, nažalost, sad gotovo pusto – podcrtao je Kuraica.

Uz konstataciju da je Bogdan Laban prvi gradonačelnik Subotice koji prisustvuje jednom događaju koji organizira Zavičajno udruženje „Dalmacija“, osnovano 2010. godine, Milorad Kuraica je rekao da je izložba dio projekta „Plavno-Dositej-Bratska kuća“ i da vjeruje da će 2020. godine, na Spasovdan, u selu Plavno biti otvorena uređena „Bratska kuća“, u kojoj je Dositej stanovao, i u njoj postavljena trajna postavka ove izložbe.

Izložba Milorada Kuraice „Dositej i srpsko Plavno 1769-2019“ podsjeća nas na velikog srpskog prosvjetitelja koji je od sredine 1769. do proljeća 1770. godine boravio u mjestu Plavno – u sjevernoj Dalmaciji – gdje je kao učitelj obrazovao srpsku djecu, istaknuo je gradonačelnik Laban i dodao da su na fotografijama zabilježeni detalji Plavna koji svjedoče o Dositejevom boravku i učiteljevanju i čine bitnu kariku u njegovom prosvjetiteljskom životu.

- Dositej je crkvenom učenju suprotstavio razum, materijalni svijet, znanost i prosvećeni um. Vjerovao je u moć razuma i znanosti, za njega je znanost bila iznad svega, iznad svih tradicija i vjerovanja. Njegov životni put najbolje pokazuje što zablude mogu učiniti od čovjeka, ali i kako dobra volja i napor mogu pridonijeti da se mnogo što nauči i bude od koristi vlastitu narodu. Dositejeve misli i rad okrenuti su obrazovanju srpskog naroda i osnivanju škola, njegovo načelo je da znanost mora dospjeti do najzabačenijeg srpskog sela, a njegove snažne poruke: ’Iduć uči, u vjekove gleda’ i ’Knjige, braćo, knjige, a ne zvona i praporce’, aktualne su i danas – naglasio je, otvarajući izložbu, Bogdan Laban.

Svima koji su pomogli projekt „Plavno-Dositej-Bratska kuća“ Milorad S. Kuraica je, na kraju svečanosti, uručio zahvalnice. Izložba „Dositej i srpsko Plavno 1769-2019“ trajat će do 16. svibnja 2019. godine. Organizator izložbe je Zavičajno udruženje „Dalmacija“, iz Subotice.

12702_2.jpg
Pojedinosti s otvorenja izložbe i „Bratska kuća“ u selu Plavno