Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obilježena 75. obljetnica deportacije subotičkih Židova

14.06.2019.

Polaganjem vijenaca na spomenik stradalim Židovima kod nekadašnjeg geta, u ulici Pála Pappa, komemorativnim skupom u Sinagogi i polaganjem vijenaca na spomenik žrtvama Holokausta u dvorištu Sinagoge, obilježena je 75. obljetnica deportacije subotičkih Židova u tranzitne logore, a potom u Auschwitz (Aušvic) i druge koncentracijske logore i tvornice smrti diljem Europe.

12750_1.jpg

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban podsjetio je, obraćajući se prisutnima u Sinagogi, da je u Holokaustu na najzvjerskiji način ubijeno više od šest milijuna Židova i da su događaji prije i tijekom okupacije sjevernog dijela Jugoslavije i zemlje u cjelini pokazali da je u okviru globalne strateške politike Hitlerovog Trećeg reicha fašistički genocid nad nedužnim stanovništvom, posebice nad Srbima i Židovima, korišten kao metoda savladavanja svakog otpora i ostvarivanja suvereniteta nad otetim teritorijima.

Stradanja Židova započela su odmah poslije raspada Kraljevine Jugoslavije i njemačke okupacije u Srbiji, u kojoj je već u travnju 1941. godine uvedena stroga okupacijska uprava, rekao je gradonačelnik i dodao da su rasni zakoni njemačkog Reicha, koji su išli ka „konačnom rješenju” židovskog pitanja, u Srbiji pojačani osvetničkim otporom okupatora prema starom i nepokornom neprijatelju.

Uz isticanje da je ogromne žrtve podnijela i subotička židovska zajednica i da je u tranzitne logore, a potom u Auschwitz (Aušvic) i druge koncentracijske logore i tvornice smrti diljem Europe, 16. lipnja 1944. godine deportirano oko četiri tisuće subotičkih Židova, Bogdan Laban je rekao da je na nama i budućim generacijama da pamtimo, njegujemo sjećanje na žrtve i klanjamo se sjenima onih koji su stradali samo zato što su bili druge nacije i vjere.

12750_2.jpg

– Pored odavanja pošte nevinim žrtvama, pripadnicima židovske zajednice, obilježavanje jednog od najtragičnijih datuma je i jasno upozorenje da se ovakvi događaji ne smiju nikada više ponoviti. Subotička lokalna samouprava će i ubuduće biti partner Židovskoj općini u njezinim nastojanjima da od zaborava otrgne činjenicu da je u našem gradu postojala i da i dalje živi i stvara židovska zajednica koja je, i pored toga što je malobrojna, pridonijela gospodarskom, društvenom i kulturnom razvitku i napretku Subotice – naglasio je gradonačelnik Laban.

Prisutnima su se obratili i zastupnik u Skupštini AP Vojvodine Bojan Bagi i direktor Gimnazije „Dezső Kosztolányi“, Atila Novak.

Vijenac na spomenik stradalim Židovima u dvorištu Sinagoge u ime grada Subotice položio je gradonačelnik Bogdan Laban, a u ime Sjevernobačkog upravnog okruga načelnik Okruga Dragi Vučković.

Vijence su, također, položili i predsjednik Saveza židovskih općina Srbije, Robert Sabadoš, kao i predstavnici židovskih općina iz Mađarske i Srbije, konzularnih predstavništava, nacionalnih savjeta i brojnih organizacija i udruženja.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupila je i glumica Seka Sablić koja je recitirala ulomke iz književnih djela Danila Kiša.

12750_3.jpg

U ime subotičke lokalne samouprave, vijenac na spomenik stradalim Židovima kod nekadašnjeg geta, u ulici Pála Pappa, položili su zamjenik predsjednika Skupštine grada Subotice Veljko Vojnić i pomoćnica gradonačelnika Zsuzsanna Magosi.