Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Za projekte energetske učinkovitosti na lokalu 325 milijuna dinara

17.06.2019.

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić i predstavnici 24 lokalne samouprave, od 62 koliko ih se javilo na Javni natječaj za dodjelu sredstava, potpisali su danas ugovore o dodjeli sredstava iz Proračunskog fonda za unaprjeđenje energetske učinkovitosti za projekte u području učinkovitog rabljenja energije u 2019. godini. Ukupna vrijednost odobrenih bespovratnih sredstava je 325 milijuna dinara. Gradu Subotici odobrena su sredstva za realizaciju projekta energetske sanacije zgrade – „Služba izvaninstitucionalne zaštite (Otvorena služba) s Gerontološkim klubom Centar 2“. Vrijednost projekta je 15.331.359,60 dinara.

12755_1.jpg

Antić je, nakon potpisivanja ugovora u Palači Srbija, istaknuo da je ove godine za projekte prijavljene na natječaju opredijeljen najveći iznos od 2014. godine, kada je počela dodjela bespovratnih sredstava iz Proračunskog fonda.

On je precizirao da će sredstva iz Proračunskog fonda ove godine dobiti Kikinda, Trgovište, Surdulica, Subotica, Bela Palanka, Majdanpek, Alibunar, Zemun, Svilajnac, Raška, Kanjiža, Irig, Petrovac na Mlavi, Čačak, Mionica, Valjevo, Despotovac, Lučani, Malo Crniće, Kruševac, Ljubovija, Ćuprija, Niš i Knić.

Prema njegovim riječima, na ovaj način bit će unaprijeđena energetska učinkovitost pet škola, pet vrtića, četiri doma zdravlja, četiri zgrade lokalne samouprave, dvije zgrade poslovnih usluga, jednog doma za fizičku kulturu, jednog doma za djecu s posebnim potrebama, jedne zgrade gerontološkog centra i jednog centra za socijalni rad.

Ukupna vrijednost tih projekata iznosi 490 milijuna dinara, od čega će 165 milijuna dinara osigurati same lokalne samouprave, dok će 325 milijuna dinara dobiti iz Proračunskog fonda bespovratno, objasnio je Antić.

On je precizirao da se nakon realizacije tih projekata očekuje godišnja ušteda od 8,2 milijuna kilovat-sati, što iznosi približno 490 tisuća eura godišnje, kao i smanjenje emisije ugljen-dioksida za 3.300 tona godišnje.

Antić je naglasio da je energetska učinkovitost, koja predstavlja ogroman prostor za uštede, jedan od zajedničkih prioriteta Vlade, resornog ministarstva, gradova i općina.

Ministar je podsjetio na to da su od 2014. godine iz Proračunskog fonda do sada izdvojena sredstva za unaprjeđenje energetske učinkovitosti 53 javna objekta u lokalnim samoupravama u Srbiji, kao i da se do sada pokazalo da su uštede na tim objektima 40 posto u finalnoj potrošnji energije.

Grad Subotica je podnio prijavu na Javni poziv s projektom energetske sanacije zgrade „Služba izvaninstitucionalne zaštite (Otvorena služba) s Gerontološkim klubom Centar 2“. Vrijednost projekta je 15.331.359,60 dinara (s PDV-om). Udio iz Proračunskog fonda za unaprjeđenje energetske učinkovitosti iznosi 10.731.951,72 dinara, odnosno 70 posto (iznos s PDV-om), dok je udio grada Subotice 4.599.407,88 dinara, odnosno 30 posto (iznos s PDV-om). U ime subotičke lokalne samouprave ugovor je potpisao Slobodan Madžarević, izvršitelj za poslove u području energetike i energetskog menadžera.